Vi har så langt i dag fått bekreftet etter PCR-test 7 nye positive tilfeller for Orkland. Alle som testet positivt etter hurtigtest er nå altså bekreftede smittetilfeller. De 7 tilfellene skriver seg alle fra vårt andre utbrudd, som nå har totalt 20 smittede. Det positive er at de alle sammen var i karantene fra før, men det er noen flere som går fra vente- til smittekarantene. Vi opplever at vi fortsatt har god oversikt over utbruddet, men forventer flere smittetilfeller. I denne statusen oppsummerer vi også situasjonen knyttet til dette utbruddet, hvordan vi jobber og hva du kan gjøre for å bidra. Det er også noen steder innen angitte tidspunkt som vi ønsker at du merker deg.

Dette betyr at vi til sammen har hatt 99 positive tilfeller i Orkland. De som er smittet behandles alle i hjemmet og følges opp av fastlege og kommunen.

Ett trinn på Grøtte skole i ventekarantene

De 7 positive tilfellene fordeler seg som følger:

  • 3 i alder 0 - 10 år
  • 1 i alder 30 - 40 år
  • 3 i alder 50 - 65 år

Flere må i karantene etter at en person fra annen kommune har vært i Orkland, som i etterkant har fått påvist smitte. Dette tilfellet har ikke noe med våre to utbrudd å gjøre. Dette medfører at ett trinn inklusiv berørte lærere på Grøtte skole er satt i ventekarantene.

Det er informert om dette av skolen til de det gjelder.

Venter svar på 230 prøver

Siden siste oppdatering sent lørdag kveld 22. mai har vi også fått 10 negative prøver. Vi venter således nå på totalt 230 prøver fra de to forrige dagene. På grunn av smittesituasjonen i Trøndelag er det fortsatt noe lengre ventetid på prøvesvar.

Vi opplever at vi har god oversikt over utbruddet, men siden det er veldig mange involvert, så forventer vi flere smittede i løpet av den neste uken.

Vær observant på symptom om du har vært følgende steder:

  • Shellkroa/Bårdshaug Vegkro onsdag 19.5.2021 - klokken 18:00 - 19:15.
  • Orkdalsbanken stadion 19.5.2021 - klokken 16:30 - 18:00. Dette gjelder en J9 kamp mellom Orkdal J9 og Orkanger J9. Har du vært publikum til denne kampen ønsker vi at du skal være observant på symptomer.
  • Felleskjøpet Fannrem 22.5.2021 - klokken 12:00 - 12:30.

Har du vært på disse stedene i angitte tidsrom ønsker vi at du skal være observant på forkjølelsessymptomer. Har du slike symptomer, så holder du deg hjemme og bestiller deg test. Er du i tvil om du har symptomer, så tester du deg.

Status nåværende utbrudd

Vi prøver å oppdatere jevnlig, og det kan være krevende å følge med. Vi har derfor laget en oppsummering av situasjonen.

Opprinnelse og variant
Vi har tidligere informert at om at vi har en klar mistanke om at utbruddet denne gangen er den britiske muterte varianten av viruset. Utbruddet i et begrenset miljø i Orkland har sin opprinnelse i annen kommune på sørøstlandet. Denne kommunen har bekreftet tilfeller av den britiske varianten. Denne varianten smitter lettere og gir tidligere symptomer på sykdommen enn den opprinnelige varianten. Ofte kommer symptomene kun et døgn etter at man er smittet. Den har en tendens til å smitte enda lettere via luft, gjerne også over litt avstand – innendørs.

Agerer etter positive hurtigtester
Orkland kommune har i forbindelse med dette utbruddet valgt å agere etter positive hurtigtester, selv om de formelt sett må bekreftes ved en fullverdig PCR-test. Det gjør at flere havner i karantene. Vi gjør dette for å være på den sikre siden og på den måten bidra til å redusere faren for smittespredning. Først når det foreligger positiv PCR-test, så teller det på den offisielle statistikken til FHI, som gjengis av blant annet VG.

TISK som strategi
Norske myndigheter har valgt TISK som strategi mot koronaviruset, en strategi Orkland kommune følger nøye. TISK står for testing, isolasjon, smittesporing og karantene. Hensikten med TISK er at den kan erstatte mange av de inngripende tiltakene, hvis de gjennomføres kontinuerlig og i et betydelig omfang. Så langt har dette lykkes godt også i Orkland, slik at vi foreløpig har unngått de inngripende tiltakene.

Oppbemanning hele pinsa
Ved utbrudd, som det vi har nå, er tidsfaktoren helt avgjørende for å få stanset smittespredningen. Ved å følge prosedyrene i TISK har Orkland så langt i pandemien lyktes med å begrense smittespredningen og ytterligere tiltak. Vi har derfor bemannet opp både testkapasitet, smittesporing og koronatelefonen nå i pinsehelga slik at vi har nødvendig kapasitet for å følge TISK-strategien.

Vurderer løpende ytterligere tiltak
Det gjøres en løpende vurdering om ytterligere tiltak må iverksettes. Dette vil skje raskt om situasjonen krever det.

Hva kan du gjøre?
Det handler først og fremst om å redusere antallet nærkontakter i hverdagen. Du bør unngå selskaper innendørs der dere er flere enn 5 gjester. Avstand er viktig og kan du ikke overholde 2 meter avstand på offentlig sted - bruk munnbind. Var ekstra nøye med håndhygiene. Det er ikke tid for unødvendige reiser. Smitten er tett på oss og det kan godt være at akkurat du bringer den med deg. Er du i tvil, så dropper du dine planer. Får du symptomer, oppfør deg som du er i karantene og ta kontakt med oss. Vi anbefaler at du følger med på kommunens nettsider for å holde deg oppdatert om situasjonen.

Informasjon om de ulike karantenetypene

Koronatest og koronatelefon

Varebestilling stengt 1. og 2. pinsedag - åpner igjen tirsdag 25. mai

Varebestilling er stengt i og med butikkene er helligdagsstengt 1. og 2. pinsedag. Vi har den siste tida hatt tilbud om handling i butikk for de som er i karantene og som ikke har noen til å handle for seg. Tjenesten er åpen igjen fra tirsdag 25. mai kl. 10:00. Åpningstid til og med fredag i neste uke blir klokken 10:00 - 17:00.

Du bestiller her:

E-post: varebestilling@orkland.kommune.no

Eller på telefon 948 63 670 NB! Dette telefonnummeret benyttes kun til dette formålet.

Tidligere saker i tilknytning til dette utbruddet:


orkland.kommune.no/korona