Oppdatering fredag 21. mai klokken 20:30: Dagens smittesporingsarbeid har gitt gode resultater. Kommunen innfører ikke nye restriksjoner, men følger situasjonen nøye. Det er lagt ned en enorm innsats i smittesporingsarbeidet. Orkland kommune vil ha åpen koronatelefon, testing og tilbud om varebestilling i pinsen.

Siden siste oppdatering har vårt smittesporingsteam fått et godt overblikk over situasjonen. Gjennom hurtigtesting har vi avdekket seks positive prøver. Dette kommer i tillegg til de seks bekreftede tilfellene vi rapporterte om tidligere i dag. Orkland kommune har valgt å agere som om de seks hurtigtestene er positive prøver, selv om de formelt sett må bekreftes ved en fullverdig PCR-test. Det gjør at flere havner i karantene. Vi gjør dette for å være på den sikre siden og på den måten bidra til å redusere faren for smittespredning.

Avgrenset og begrenset

Utbruddet ser foreløpig ut til å være avgrenset til et begrenset miljø i Orkland. Vi vurderer derfor situasjonen slik at det ikke er nødvendig å opprette egen lokal forskrift med enda strengere tiltak akkurat nå. Kommunen følger imidlertid situasjonen nøye, og vil på kort varsel kunne innføre nye regler dersom dette skulle være nødvendig.

Dette gjelder i Orkland nå

Flere i smitte- og ventekarantene

Mange innbyggere befinner seg nå i smittekarantene eller i ventekarantene. Det gjelder blant andre elever, foreldre og lærere på Orkanger barneskole, Evjen skole, Orkdal vidaregåande skole og Meldal videregående skole. De det gjelder får egen informasjon om dette fra sin skole.

Vet du forskjellen på smittekarantene og ventekarantene? Hvis ikke, kan du lese alt om dette her:

Helsenorge

Britisk variant

Vi har fått bekreftet at utbruddet forrige helg skyldes den britiske muterte varianten av viruset. Vi har en klar mistanke om at det nye utbruddet er av samme type. Utbruddet i et begrenset miljø har sin opprinnelse i annen kommune på sørøstlandet. Denne kommunen har bekreftet tilfeller av den britiske varianten. Denne varianten smitter lettere og gir tidligere symptomer på sykdommen enn den opprinnelige varianten. Ofte kommer symptomene kun et døgn etter at man er smittet. Den har en tendens til å smitte enda lettere via luft, gjerne også over litt avstand – innendørs.

Hva gjør kommunen?

Omfattende smittespredning kan resultere i total nedstenging, med de enorme konsekvensene det har for enkeltpersoner, helsevesen, næringsliv og hele lokalsamfunnet vårt. Norske myndigheter har valgt TISK som strategi mot koronaviruset, en strategi Orkland kommune følger nøye. TISK står for testing, isolasjon, smittesporing og karantene. Hensikten med TISK er at den kan erstatte mange av de inngripende tiltakene, hvis de gjennomføres kontinuerlig og i et betydelig omfang.

Ved utbrudd, som det vi har nå, er tidsfaktoren helt avgjørende for å få stanset smittespredningen. Ved å følge prosedyrene i TISK har Orkland så langt i pandemien lyktes med å begrense smittespredningen og dermed unngått dette. Derfor bemanner vi opp og øker testkapasiteten i pinsehelga. Vår koronatelefon 900 31 260 holder åpent 10:00 – 17:00 lørdag og søndag, samt mandag hvis det blir behov.

Hva kan du gjøre?

Du bør unngå selskaper innendørs der dere er flere enn 5 gjester. En god regel er å begrense antall nærkontakter i hverdagen. Avstand er viktig og kan du ikke overholde 2 meter avstand på offentlig sted - bruk munnbind. Var ekstra nøye med håndhygiene. Det er ikke tid for unødvendige reiser. Smitten er tett på oss og det kan godt være at du bringer den med deg enten fra eller til.

Hold avstand! Ikke samle for mange innendørs! Det er meldt fint vær - sats på uteaktiviteter! Får du symptomer, da tar du kontakt med oss!

Vi ønsker alle en fin pinse – takk for at du bidrar!

Slik bestiller du koronatest

Er du i karantene og trenger noen til å handle for deg?

Er du og familien din i karantene som følge av det siste smitteutbruddet av korona? Er det noe du trenger på butikken og ikke har noen til å handle for deg? Da er det bare å ta kontakt med kommunen på:

E-post: varebestilling@orkland.kommune.no

Eller på telefon 948 63 670 NB! Dette telefonnummeret benyttes kun til dette formålet.

Tjenesten er åpen fra klokken 10:00 - 14:00 på lørdag (pinseaften). Neste uke er tjenesten åpen 10:00 - 17:00 tirsdag til fredag.

Tidligere saker i tilknytning til dette smittetilfellet

Seks nye smittetilfeller
Smittetilfelle 77 - opprinnelse til smitte ennå ikke kjent


orkland.kommune.no/korona