Om PPT

Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) skal samarbeide og støtte barnehager og skoler i forebyggende arbeid for å inkludere alle barn, elever og voksne i utdanningsløpet. 

PPT har faste PP-dager på alle barnehager og skoler, der vi støtter og veileder på tilrettelegging, slik at barnehagen/skolen kan sette inn tiltak så tidlig som mulig. I tillegg kan PPT hjelpe til med kompetanseheving og organisasjonsutvikling, slik at tilbudet blir så inkluderende og godt tilrettelagt som mulig. 

Barnehagen og skolen skal sett inn tiltak og prøve ut disse i tilpasset tilbud/opplæring innenfor fellesskapet. Tilpasset tilbud/opplæring kan tilpasses blant annet gjennom arbeidsformer, pedagogiske metoder, bruk av læremidler, organisering og arbeid med læringsmiljø. Skolen kan også sette inn tiltak som intensiv opplæring (1.- 4. trinn), personlig assistanse, fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemidler. 

Barnehagen/skolen skal jevnlig og systematisk vurdere som barnet/eleven har utbytte av tilbudet/opplæringen eller om barnet/eleven har rett til spesialpedagogisk hjelp/individuelt tilrettelagt opplæring. PPT skal utarbeide sakkyndig vurdering før det blir gjort vedtak på spesialpedagogisk hjelp (§ 31 Barnehageloven), individuelt tilrettelagt opplæring (§ 11-6, Opplæringslova), tidlig eller utsatt skolestart (§ 2-4, Opplæringslova) og fritak fra opplæringsplikten (§ 2-2, Opplæringslova).

Hvordan komme i kontakt?

Bekymring for et barn/elev sitt utbytte av det ordinære tilbudet i barnehage/skole kan med samtykke fra foresatte, drøftes med PPT på de faste dagene vi er på barnehagen/skolen. Forespørsel om sakkyndig vurdering ønsker vi først og fremst skal skje i samarbeid mellom foresatte og barnehage/skole, men foresatte kan også forespørre sakkyndig vurdering. 

Er du voksen og ønsker vurdering av behovet for individuelt tilrettelagt opplæring (§ 11-6), ta kontakt med voksenopplæringen i kommunen. 

PPT holder til på Folkehelsesenteret i 3. etasje. 

Veiledning knyttet til læringsmiljø i gruppe/klasse

Læringsmiljøteamet kan bistå med veiledning knyttet til barnehage-/skolemiljø, med fokus på relasjoner og gruppe-/klasseledelse, struktur og organisering. Når vi samarbeider med en barnehage/skole er vi inne og observerer, i tillegg til at vi har veiledningsmøter med ansattgruppen. Styrer/rektor forplikter seg til å delta aktivt i samarbeidet, og det er en forutsetning at de involverte barnehage-/skoleansatte ønsker veiledning.

Logoped

PPT har logoped som arbeider utøvende som spesialpedagog, etter barnehageloven/ opplæringsloven med barn/elever i alderen 0-16 år. Logopeden utreder og arbeider med språklydsvansker, munnmotorikk, spise- og svelgevansker, stemmevansker og taleflyt. 

For å få vurdering av logoped kan foreldre, barnehage og skole ta kontakt med logoped for en avtale.

Logoped vurderer om tiltakene bør være i form av utredning, konkret trening, og/eller rådgiving av foreldre, barnehage og skole. Ved tiltak over korte perioder jobber logoped ut fra tidlig innsats (§ 11-1, Opplæringslova). Ved behov for logopedkompetanse jevnlig over tid, vil det være aktuelt med forespørsel om sakkyndig vurdering for vurdering av behovet for spesialpedagogisk hjelp/individuelt tilrettelagt opplæring (§ 11-6, Opplæringslova og § 31, Barnehageloven).

Ved behov for logoped som behandling, som følge av sykdom, skade eller lyte (medfødt tilstand), vurderer NAV ved HELFO om søkeren fyller krav til støtte til slik behandling. Fastlege henviser da til privat logoped som bistår etter helse- og omsorgstjenesteloven.