Innsigelsene som Statsforvalteren hadde til det første planforslaget Orkland kommune utarbeidet er nå besvart. Svaret fra Statsforvalteren vil trolig foreligge om få uker, men allerede i kommunestyremøtet 30. januar vil saken stå som orienteringssak på agendaen for våre 43 folkevalgte.

Presentasjon av det grønne industriprosjektet

Da vil daglig leder Norsk Industriutvikling, Dorte Bae Solvang, og daglig leder i Elinor Batteries, Arne Fredrik Lånke, informere om det grønne industriprosjektet i Ustmarka. De har flere ganger tidligere orientert kommunepolitikerne, men nå er det viktig at samtlige representanter som ble valgt inn sist høst får oppdatert kunnskap. Hvis alt går som planlagt vil områdeplanen bli behandlet i hovedutvalg forvaltning 12. mars før det kommer opp til behandling i kommunestyremøte 9. april.

Arne Fredrik Lånke

Veien fram

Historien om batterifabrikk i Orkland har allerede rukket å få en relativ lang historie. Det startet da partnerskapet Panasonic, Equinor og Hydro i februar 2021 kontaktet en rekke norske kommuner om at de vurderte å bygge en storskala batterifabrikk i Norge. Du kan lese om planene her 
Orkland kommune gjorde den gangen et betydelig kartleggingsarbeid for å se om det var mulig med en realisering av en slik fabrikk her. Det ble laget en rapport som ble sendt initiativtakerne, som imidlertid kort tid etterpå skrinla planene om etablering i Norge. Kartleggingsarbeidet var imidlertid ikke bortkastet. 

Planer og framdrift

Allerede i februar 2022 la representanter for investeringsselskapet Valinor fram sine planer for et gigantisk grønt industrieventyr i Ustmarka i et formannskapsmøte. Allerede på dette møtet orienterte de om at de hadde framforhandlet avtaler med et stort antall grunneiere i det aktuelle området, som den gang var anslått til å bli over 5 000 mål. Planlegger Norges største næringspark for grønn industri   Siden den gangen er det lagt ned mye arbeid for å muliggjøre en etablering. 

Batteriproduksjon og teknologisk utvikling

Illustrasjon av Elinors batterifabrikk plassert i terrenget
Illustrasjon av hvordan batterifabrikkprosjektet kan se ut.

Mens kommunen har hatt en omfattende prosess med områdeplanen i samarbeid med selskapet Norsk Industriutvikling, har Elinor Batteries, som skal etablere batteriproduksjon, blant annet jobbet konkret med selve industrikonseptet.  Dette har materialisert seg i form av prototyper på de første battericellene, utviklet i samarbeid med Sintef. Det uavhengige forskningsinstituttet i Trondheim har bygd opp en batterilab og en prototyplinje, noe som betyr at selskapet har kommet raskt i gang med å utvikle batteriteknologien de ønsker å bygge videre på.  Her kan du se reportasjen om Sintef og batterisatsingen i Orkland på NRK Midt Nytt fra 17. januar 

Fordeler og bruksområder 

Elinor Batteries satser på produksjon av stasjonære batterier. Det er batterier som er designet for å være installert og brukt på ett sted, vanligvis til lagring av elektrisk energi. Disse batteriene er ikke ment å være mobile og transporteres rundt, men å være fastmontert på et bestemt sted. Det kan være for eksempel i boliger, bedrifter, industrielle anlegg, eller som en del av et strømnett. Stasjonære batterier har flere bruksområder. De kan blant annet brukes til å lagre elektrisk energi produsert fra fornybare energikilder som sol eller vind når produksjonen overstiger etterspørselen. Denne lagrede energien kan deretter brukes når produksjonen er lavere enn etterspørselen. I kommersiell og industriell sammenheng kan stasjonære batterier brukes til å avlaste strømnettet under perioder med høy etterspørsel. Dette kan bidra til å redusere behovet for dyre og miljøskadelige fossile brensler for å dekke topper i etterspørselen. I tilfelle strømbrudd kan også stasjonære batterier brukes som backup-strømkilder for å opprettholde viktig elektrisk strøm til kritiske belastninger som datasentre, sykehus eller andre viktige fasiliteter.

Grønn omstilling og klima

Produksjon av stasjonære batterier bidrar til å lagre og distribuere fornybar energi, noe som er avgjørende for å redusere klimautslippene og møte målene i Parisavtalen. Denne type produksjon har lav miljøpåvirkning sammenlignet med tradisjonelle energilagringsmetoder, som fossile brensler.

Nye arbeidsplasser og økonomisk vekst

Etablering av store industriparker krever betydelig areal. Å bygge opp en hel verdikjede og samle industri på ett sted er imidlertid langt mer arealeffektivt og gir langt større muligheter for sirkulære løsninger og god energiutnyttelse  enn å fordele dem på flere lokasjoner. Etableringen av fabrikken og tilknyttede virksomheter vil skape et betydelig antall arbeidsplasser både direkte og indirekte. Det vil bidra til økonomisk vekst og velstand ikke bare i lokalsamfunnet, men i hele regionen. Lokaliseringen av hele verdikjeden i ett geografisk område vil styrke den industrielle kapasiteten og konkurransedyktigheten til norsk industri, og tiltrekke investeringer og samarbeidspartnere. Her kan du kan lese mer om hvordan industriparker kan bli en motor i den grønne omstillingen

Den grønne industrisatsingen forventes å føre til et betydelig antall nye arbeidsplasser tilknyttet aksen Trondheim - Orkland. Orkland kommune har på bakgrunn av dette mottatt en rapport fra Menon Economics som beskriver ulike scenarioer ved nye næringsetableringer i Orkland.

Teknologisk utvikling, kompetanse og sikkerhet

En satsing på batteriproduksjon vil bidra til teknologisk innovasjon og kompetanseutvikling innen batteriteknologi og tilhørende sektorer. Dette vil styrke Norges posisjon som land innenfor dette feltet. Produksjon av batterier lokalt reduserer avhengigheten av importerte batterier og dermed sårbarheten knyttet til internasjonale markeder og forsyningskjeder. Det vil også føre til styrking av nasjonal sikkerhet ved å ha en betydelig innenlandsk produksjonskapasitet for stasjonære batterier.

Regional utvikling og skatteinntekter

En etablering i en størrelsesorden som planlagt i Eiktyr Industripark vil bidra til stimulering av den regionale økonomien ved å tiltrekke seg nye investeringer, skape arbeidsplasser og føre til økte skatteinntekter som kan brukes til å finansiere offentlige tjenester og infrastruktur. Det vil det bli et stort behov for i årene som kommer.