Tilbakemeldingene fra både foreldre og ansatte var entydig etter oppvekstkonferansen onsdag 29. november. Planleggingen av neste års konferanse er allerede i gang.

I arbeidet med kommunens utenforskapsprogram er et av innspillene som er kommet fra foreldre og foresatt at de ønsker seg flere arenaer for å møtes. 

– Årets oppvekstkonferanse er et av svarene på dette, sier kommunalsjef for oppvekst, Solveig Melby, som kunne konstatere at interessen for å delta var svært stor, med over 600 foreldre i Orklahallen.

Plansje med uttalelser fra deltakere
Uttalelser fra foreldrenes evaluering av konferansen.

Bekreftet og beroliget

Foresatte er barns viktigste ressurs, noe som var budskapet i Hedvig Montgomerys foredrag. Hun snakket om barns utviklingsstadier og hvordan vi som foresatte kan møte dem, hjelpe og støtte underveis. Foredraget var enkelt og konkret, og de frammøtte ga uttrykk for at innholdet i Montgomerys foredrag både bekreftet og beroliget dem.

Før og nå

Skuespiller og kåsør Marianne Meløy bidro med sitt skråblikk på foreldrerollen. Hvordan var det før, hvordan er det nå? Hva har blitt bedre, hva har blitt verre? Er vi for tidsstyrt i stedet for gjøremålsstyrt? Lar vi barn være barn? Lytter vi godt nok til dem? Mange tankevekkende refleksjoner som traff godt hos et lydhørt og interessert publikum. 

Trygge fellesskap

Oppvekstkonferansen var todelt. Mens foreldrene var invitert på kveldstid, var fagfolkene i oppvekstsektoren i hele kommunen deltakere på dagtid. De fikk høre psykolog Trond Haukedal snakke om betydningen av psykologisk trygghet – hva det har å si for hvordan vi håndterer hverdagen, og hvordan vi tar vare på oss selv for så å bli en ressurs for andre. Han pekte på at alle trenger et godt og trygt fellesskap og at vi alle har ansvar for å bidra til dette. 

– Ansatte bør jobbe for felles kultur, forståelse, holdninger og verdier for å kunne være et godt lag for barn og unge, sa Haukedal.

Plansje med uttalelser fra foreldre
Evaluering fra ansatte etter konferansen.

Let etter det gode

Bjørg Elin Moen i MOT snakket om konkrete verktøy de som jobber med barn og unge kan bruke i hverdagen for å skape inkluderende fellesskap. Hun gikk gjennom MOTs relasjonstrekant: skape godfølelse, vise bakgrunnsforståelse og utøve tøff kjærlighet. Hun anbefalte å bruke lommelykta og lete etter det gode, sette søkelyset på det positive framfor det negative, avklare forventninger og stille spørsmål som gir svaret ja.

Innimellom hadde ansatte refleksjonsoppgaver på gruppebordene. De satt blandet på tvers av enheter og tjenester og fikk god tid til å bli kjent med «nye» kollegaer på tvers av fag og orklandsgeografien.

Les mer om konferansen