– Påmeldingen gikk svært raskt, så her er det tydelig at vi har truffet på både temavalg og med foredragsholdere, sier enhetsleder for barne- og familietjenesten, Mona Parow, som har vært sentral i planleggingen av arrangementet.

Solide krefter

Hedvig Montgomery

Trygge voksne, robuste barn er navnet på årets konferanse. For å gi foreldre faglige innspill og inspirasjon har arrangøren hentet inn solide krefter. Psykolog Hedvig Montgomery er kveldens hovedforedragsholder og vil snakke om livsmestring som skapes i møte mellom voksne og barn. Før hun får ordet har skuespiller Marianne Meløy hatt sitt skråblikk på foreldrerollen – et skråblikk som nok mange kan kjenne seg igjen i. 

– Spesielt gledelig er det at det er påmeldte fra alle kanter av kommunen, og at foreldre og foresatte tydeligvis er svært opptatt av voksenrollen og å være den viktige ressursen i barns liv, sier Parow.

 

Hedvig Montgomery er en av Norges mest anerkjente psykologer og er spesialist innen familie- og parterapi. Montgomery er deleier av praksisen Montgomery AS og står bak den internasjonalt bestselgende bokserien «Foreldremagi» som er oversatt til 23 språk. I samarbeid med Aftenposten har hun den ukentlige podcasten og A-magasinspalten Foreldrekoden. I tillegg har Montgomery lang erfaring med arbeid med TV-produksjoner og oppfølging av mennesker som opplever medieeksponering. (Kilde: Montgomery.no)

Rollemodeller

Hun poengterer at kommunen ønsker å spille på lag med foreldrene, og har et felles mål om å bidra til at barna blir robuste og kan mestre livet sitt. Derfor har det stor betydning for barns utvikling hvordan de blir møtt av voksne. 

– Vi vet at læreren i skolen er den enkeltfaktoren som betyr mest for hvordan det går med barn i skolen, men . Da må alle voksne være trygge i møte med barn, og det håper vi konferansen skal bidra til, sier Parow. 

Foreldrene er fortsatt den viktigste ressursen i barns liv

Todelt formål for ansatte

Årets konferanse har også en faglig del på dagtid. Da er ansatte i oppvekstsektoren invitert sammen med ansatte i andre kommunale og fylkeskommunale tjenester som jobber med barn og unge. Denne delen av konferansen har to formål. Det ene er å bygge felles kultur og forståelse i oppvekstsektoren. 

– Det er første gang vi samler alle ansatte på oppvekst til en slik stor, felles fagdag, og det er viktig for å bli kjent, bygge lag og skape bedre samhandling på tvers av tjenester. Vi er 600 ansatte i oppvekstsektoren, og det tar tid å bygge Orkland, sier Parow.

 

Det andre formålet er faglig sett knyttet opp mot både nye reformer og føringer. Det handler om barnevernsreform, kompetanseløft for spesialundervisning, inkluderende praksis og ny opplæringslov, samt kommunens egne utenforskapsprogram.

 

Lyshåret dame som smiler lurt
Marianne Meløy bidrar med sine skråblikk på årets konferanse

På fagdagen for ansatte har arrangøren fått med Trond Haukedal, en kjent psykolog fra Bergen som har jobbet mye med ungdommer og deres familier. MOT stiller med konkrete verktøy som ansatte kan bruke i arbeidshverdagen sin, og Marianne Meløy vil kåsere over temaet «Latter, gråt og låt».

– Nå håper jeg at konferansen innfrir og at både ansatte og foreldre får noe positivt og viktig ut av den, sier Mona Parow.

Hun sier at erfaringene fra i år vil bli lagt til grunn for vurderingen om dette kan bli et fast årlig arrangement i Orkland.Marianne Meløy er en skuespiller, dramatiker og skribent fra Alsvåg i Øksnes kommune, bosatt i Trondheim.

Siden 1996 har hun vært tilknytta Trøndelag Teater som skuespiller. Hun er også fast kåsør i Norgesglasset på NRK P1.

(Kilde: Wikipedia)

 

Marianne Meløy er en skuespiller, dramatiker og skribent fra Alsvåg i Øksnes kommune, bosatt i Trondheim.

Siden 1996 har hun vært tilknytta Trøndelag Teater som skuespiller. Hun er også fast kåsør i Norgesglasset på NRK P1.

(Kilde: Wikipedia)