Språk er nøkkelen til det meste. Som ny i Norge er det å snakke med nordmenn en verdifull måte å lære på. Men sannelig er det lærerikt for oss også.

– Hva heter du?

Dmytro Lasyuk lener seg over bordet og smiler. Foran han på bordet ligger et ferdigskrevet notat med spørsmål – på norsk. Ved bordet sitter fem ukrainere som nylig er kommet til Orkland. Å påstå at praten går lett mellom oss er kanskje å overdrive, men ved hjelp av enkeltord på norsk og engelsk, ispedd litt gestikulering, smil og latter forstår vi hverandre.

Lunsjprat

Lille kommunestyresal er fullsatt, 48 deltakere – ny rekord i oppmøte, og det summer godt rund alle bordene. Flere ansatte på rådhuset har tatt med seg matpakka og satt seg ned ved bordene, og jammen er ikke både ordfører og varaordfører involvert i gode samtaler. De fem rundt mitt bord kommer alle fra Kyiv-området og er en del av en klasse som til daglig lærer norsk og får kunnskap om sitt nye land på Folkehelsesenteret.

Oppsøkende virksomhet

Språkkaféen er et samarbeid mellom voksenopplæringa og frivilligsentralen og startet opp i august 2021. Vanligvis er treffstedet på frivilligsentralen på Orkanger.

– Vi legger også enkelte treff ute i nærmiljøet vårt. Vi har blant annet besøkt Bårdshaug Herregård, Isfjord Norway, Kulturstua Børsen, Orklandbadet, Orkdal kunstforening, Skattkammeret, Gratisbutikken og biblioteket for å nevne noe, sier Marte Mona, som er en av primus motorene bak tiltaket.  

Hun forteller at de også har hatt kreativt verksted på programmet flere ganger. Da står både tegning og maling på programmet. Vi har hatt 8. mars-arrangement og musikalske innslag med sang og gitar, trekkspill og ukulele.

– Den siste var på Orklandbadet, der Tonje Elizabeth Nilsen og Arve Martin Jensen sang og spilte for oss. Det var svært hyggelig og skapte god stemning, sier Marte.

Noe for deg?

Hensikten med disse treffene er å kombinere det å øve på det norske språket, bli kjent med lokalmiljøet og å bygge nettverk. Vanligvis deltar mellom 10 og 20 innvandrere, de fleste er elever på norskkurs. På språkkafeen treffer de en liten base av frivillige nordmenn, som hjelper til.

– Vi har et sted mellom 10 og 15 stykker som bidrar dette skoleåret som såkalte frivillige språkhjelpere. Vi kan ikke få framhevet sterkt nok hvor viktige disse personene er – de er gull!

Dmytro og de fire andre rundt bordet er ikke i tvil. Det å snakke norsk med nordmenn på disse treffene gir dem ekstra motivasjon til å lære seg det nye språket, som er helt forskjellig fra ukrainsk.

Har du lyst til å bidra som frivillig språkhjelper? Da er det bare å møte opp på frivilligsentralen på Orkanger tirsdager klokka 10.00.  

Du kan også ta kontakt med Marte Mona, Orkland voksenopplæring på e-post marte.mona@orkland.kommune.no

Du finner flere saker om Orkland kommune og Ukraina her