Orkland fortsetter med koronatelefon, utdeling av selvtester og gjennomfører fire massevaksineringsdager i Orklahallen i januar. Supplert med vaksinering på apotekene har vi nå lagt til rette fleksible løsninger for alle som vil ta vaksine.

Regjeringen innførte forskriftsfestede tiltak fra onsdag 15. desember. Tiltakene gjelder foreløpig til 13. januar. Som følge av tiltakene gjeninnførte Orkland kommune sin informasjonstjeneste (koronatelefonen) og en ordning med utdeling av selvtester både på hverdager og i helgene. Begge disse tiltakene opprettholdes så lenge regjeringens tiltak gjelder.

Smittesituasjonen i Orkland

I de siste tre ukene i 2021 var det synkende smittetall i Orkland med henholdsvis 39, 27 og 16 smittede. Det var færre som testet seg i uke 52 og vi forventer derfor et økende antall smittede i årets første uke. Så langt har vi 17 positive tilfelle denne uken, flesteparten er relatert til sammenkomster i nyttårshelgen.

Massetesting ved skolestart

Det ble gjennomført frivillig massetesting av elever og lærere før skolestart etter juleferien. Oppslutningen var svært god. Mange hadde selvtester fra før, mens det ble delt ut tester til 66 prosent av målgruppen. I tillegg må det nevnes at flere i denne gruppen de siste tre månedene har gjennomgått korona og dermed ikke testet seg. Resultatet viste syv positive tester blant barn og to blant de voksne. Det er svært lave tall i forhold til antall gjennomførte tester.

Omikron vil dominere

I løpet av få dager vil omikronvarianten av viruset blir dominerende i Orkland. Per nå har vi 18 tilfeller i denne kategorien. De er knyttet til ulike utbrudd fra andre kommuner i Norge. Det vil ta litt tid fra man har testet positivt til svaret om man er smittet med omikronvarianten foreligger. Svarene går alltid til fastlegen som vil informere den smittede.

Smitter lettere – tredje vaksinedose gir god beskyttelse

Det er fortsatt mye vi ikke vet om omikron, men flere studier tyder på at den smitter lettere enn de tidligere variantene. Samtidig ser det ut til at en tredje vaksinedose markant øker beskyttelse mot viruset og fører til et langt mildere sykdomsforløp. Dette stemmer godt overens med de tilfellene vi har hatt i Orkland så langt. Det er litt for tidlig å konkludere om omikronvarianten er mindre sykdomsfremkallende, men flere data i løpet av de neste ukene vil gi oss svar på dette.

Spørsmål om korona?

Vi oppfordrer alle som har spørsmål om korona om å først prøve å finne svar på internett. På kommunens internettsider har vi laget svar på de fleste spørsmål som blir stilt.

Vi minner om at vår koronatelefon 900 31 260 er åpen på hverdager i tidsrommet 10:00 til 12:00. Der møter du våre hyggelige medarbeidere som vil gjøre det de kan for at du skal få svar på dine spørsmål.

Du kan også sende generelle spørsmål om korona til e-post korona@orkland.kommune.no Generelle spørsmål på e-post vil bli besvart innenfor kommunens ordinære åpningstid på hverdager. Spørsmål som mottas i helg eller på helligdager vil bli besvart i løpet av neste arbeidsdag. Husk at du skal ikke sende spørsmål om egen helsesituasjon på e-post. De tar du med din fastlege.

Takk for at du bidrar!