I alt 70 virksomheter er Miljøfyrtårnsertifisert i Orkland kommune, både offentlige og private. Kommunen gjør stadig nye grep for å bli mer miljøvennlig.

Miljøbevissthet og bærekraftige tiltak i henhold til FNs bærekraftmål er på agendaen i Orkland kommune. Som stor og ekspansiv næringskommune i Trøndelag er miljø alltid langt framme på dagsorden både ved nyetableringer og hos eksisterende næringsliv. Vi opplever et økende engasjement for å drive mest mulig miljøvennlig, både når det gjelder å ta i bruk alternative energiløsninger og utvikling innen de ulike næringenes driftsområder.

Kommunen gjør ekstra stas på bedrifter som blir Miljøfyrtårnsertifisert ved at ordfører deler ut synlige bevis og kommunen lager omtaler av bedriftene på sine hjemmesider.

Siste bedrift ute var Svinsås Auto

Når det gjelder Orkland kommune som organisasjon er det denne gang tre ulike områder vi ønsker å trekke spesielt fram.

Elbilene har gjort sitt inntog  

Da Orkland kommune ble en realitet 1. januar 2020 var et av de første nysatsingsområdene å innføre elbiler i de ulike tjenestene. Kommunen har et landareal på er 1 960 km² og et innbyggertall på 18 736 personer per 2. kvartal 2023. Det betyr et forholdsvis lavt innbyggertall i forhold til geografi og selv om vi har sentrale boligområder flere steder er det også mange som bor grisgrendt.

Kommunen har per i dag 70 elbiler i sin bilflåte. De fleste er leaset, mens noen er kommunalt eid. De benyttes hovedsakelig innen området helse og mestring, primært innen hjemmetjenesten som yter tjenester hjemme hos innbyggere med behov for bistand. Bilene benyttes imidlertid også i stor grad av tekniske tjenester og av ansatte i administrasjonen. Ved å innføre elbiler har kommunen redusert CO2-utslippene med 150 tonn/CO2-ekvivalenter per år. Antall elbiler er økende og antall kjøretøy med fossilt drivstoff reduseres tilsvarende. Utnyttelsesgraden av elbilene er meget høy. Utlån av bilene administreres via en app der ansatte enkelt og effektivt kan reservere bil.

Kildesortering

Våren 2023 ble det innført kildesortering som inkluderer sortering av matavfall ved alle kommunale bygg. Ordningen er ikke 100 prosent innført på alle lokasjoner ennå, men i løpet av året skal alle bygg være inkludert. Hensikten er å få redusert den totale avfallsmengden og øke sorteringsgraden, slik at minst mulig havner i nederste del av avfallspyramiden. Vi har store forhåpninger til dette vil bli et vellykket tiltak, også fordi ordningen er ganske lik den som er innført for husholdningene i regionen.

Utnytting av overskuddsvarme

På Orkanger har vi et stjerneeksempel på hvordan kraftintensiv industri samarbeider med lokale aktører for å gi bedrifter og innbyggere miljøvennlig energi. Spillvarme fra Elkem Thamshavns produksjon av silisium blir til miljøvennlig energi. Alternativt ville det oppvarmede vannet havnet i sjøen – til ingen nytte. En artikkel om dette ble nylig publisert på kommunens hjemmesider:

Fra varmtvann rett i sjøen til byutvikling, velvære og arbeidsplasser