Line Øyen og Lars Bremnes sørger for at kommunale arealer holdes i orden i Orkland, men innrømmer at det er langt fra Selva til Å.

I den mest hektiske vekstsesongen rekker vi ikke annet enn basisoppgavene våre, sier anleggsgartner Line Øyen, med ansvar for park og andre kommunale grøntarealer i Orkland. Sammen med Lars Bremnes, som har halv stilling som vedlikeholdsarbeider, utfører hun praktisk talt alt av plenklipping, tømming av avfallsdunker og sørger for å holde toalettforholdene i orden på badeplassene.

Skryter av dugnadsfolket

– Vi hadde selvsagt ikke klart å holde det i orden uten god hjelp fra frivillige, sier Line, som spesielt trekker fram Brødrene Gammelosen, dugnadsgjengen som sørger for å holde det meste i orden i det populære bade- og turområdet der Orkanger møter sjøen.

Foruten å ha ansvar for all klipping av gras langs fortau og sykkelbaner langs kommunale veier på Orkanger og Fannrem, står både parkområder og badeplassene ved Storvatnet, Øyangsvatnet, Frilsjøen og Hostovatnet på arbeidslista. I tillegg har de vedlikeholdsoppdrag på Å, Løkken Verk, Bjørnli, Storås, Krokstadøra og i Lensvik.

Salt, grønt gras og hull i veien

Stor geografi

– På badeplassene har vi også ansvar for drift og vedlikehold av toalettene, sier Line, som innrømmer at arbeidsdagene kan være krevende og hektiske, ikke minst med tanke på mye kjøring og frakting av maskiner og utstyr i det store geografiske området.

– Det er faktisk elleve mil fra Selva til Å, smiler Line, som også vil skryte litt av ferievikaren Sigurd Svorkdal, som er godt kjent med arbeidsoppgave og trår til i ferietida.

Ta en ekstrarunde med klipperen

Line oppfordrer huseiere til å gjøre en liten ekstrainnsats når man allikevel er ute med gressklipper eller kantklipperen.

– Ta gjerne en liten runde utenfor hagegjerdet ditt også, det er absolutt lov å gjøre det fint mot fortau og gater.

Det samme gjelder for private hekker og trær hvor greiner begynner å vokse ut i både høyde og bredde. Enkelte tror at kommunen har ansvaret for å klippe hekker og ta seg av trær som vokser ut over gjerder. Sånn er det ikke.

Ditt ansvar

– Nei, det er et privat ansvar å sørge for dette. Det er spesielt viktig for folk som har en hekk eller trær som ligger ved veikryss og som fører til dårlig sikt som kan skape trafikkfarlige situasjoner. Hvert år er kommunen i dialog med private oppsittere med en høflig påminnelse om at det er på tide å gjøre en innsats. De fleste gjør selvsagt det, men det finnes dem som ikke foretar seg noe, sier Line, som tar på seg hjelm og seletøy før hun hekter på seg kantklipperen.

Line vil gjerne skryte av innbyggerne. Det er mange som gjør en flott innsats for å holde det i orden i sitt nærområde, slår gras og plukker rusk og rask som andre kaster fra seg. Hun forteller at de har et godt samarbeid med velforeninger om planting og vedlikehold av blomsterurner i det offentlige rom.

– Folk blir ofte svært glade når vi kommer, og det vanker både hyggelige kommentarer og smil med på veien. Det liker vi!