– Jeg er så glad for at så mange fikk med seg dette. To foredrag på dagtid for fagfolk og åpent møte på kveldstid sørget for at over 750 personer fikk lære mye nytt om temaet. 

Det sier demenskoordinator Kjersti Løkken Aakerholm, som sammen med Orkland demensforening har vært sentral i planleggingen av temadagen.

Økt levealder gir flere tilfeller

Vi lever stadig lengre i Norge, og demens inntrer særlig når vi blir gamle. Denne kombinasjonen gjør at flere mennesker rammes. Det er altså ikke sånn at sykdommen rammer flere enn før, men siden vi stadig blir eldre øker antallet som rekker å få den. Det var et av budskapene fra Geir Selbæk, som er landets fremste ekspert på temaet.

Du kan lese mer om Geir Selbæk her

Tettpakket med publikum i Orkland kulturhus
Temavalget så ut til å treffe svært godt. Foto: Orkland kommune/Karin Røttereng

Livsstil har betydning

Selbæk redegjorde på en interessant måte om forskningen som er gjort og som gjøres for å finne metoder for å løse demensgåten, men det finnes per i dag ingen kur. Men selv om det ikke finnes kur, viser forskningen årsakssammenhenger. Han brukte derfor større deler av foredraget til å snakke om hvordan vi kan forebygge, for det er klare indikasjoner på at livsstil spiller en viktig rolle for utvikling av sykdommen. Det gjorde han uten å heve pekefingeren.

Kjersti Løkken i grønn jakke foran elva Orkla
Kjersti Løkken er kommunes demenskoordinator. Foto: Orkland kommune/Steinar Broholm Larsen

– Skaff deg høreapparat!

Det gjelder alt fra det å bruke hodet til å skaffe seg kunnskap hele livet, ha et sunt kosthold, unngå røyking og være forsiktig med alkohol til å skaffe seg høreapparat når hørselen begynner å svikte. Til det siste brukte han seg selv som eksempel.

– Dårlig hørsel kan føre til mindre sosialt liv og etter hvert isolasjon, noe vi vet kan trigge utvikling av demens, sa Selbæk.

Tydelig og klok 

Som foredragsholder evnet Selbæk å skape trygghet og tillit i kulturhuset. Han snakket et tydelig norsk språk og uten bruk av faguttrykk formidlet han budskapet slik at svært mange kan forstå. Det var mange som nikket gjenkjennende til hverdagseksemplene som krydret foredraget. Tryggheten han skapte kom også fram under spørsmålsrunden etter foredraget. Flere tilhørere stilte konkrete spørsmål som alle ble besvart på en faglig, tydelig og klok måte. Flere benyttet også muligheten til å snakke direkte med Selbæk i pausen.

Demensvennlig kommune

– Dette ble en svært god dag. På dagtid var tilhørerne fagpersoner fra ulike sektorer, alt fra kommunehelsetjenesten, sykehuset, politi, brann og redning til elever fra videregående skoler. På kveldstid vet jeg at det var mange av tilhørerne som står midt oppe i en utfordrende hverdag. Det er svært viktig at alle får den samme og oppdaterte kunnskapen, sier Kjersti Løkken Aakerholm, som mener slike temadager kan være med å bidra til at Orkland kommune befester posisjonen som en demensvennlig kommune. 

Her kan du lese mer om demensomsorg i Orkland