Har du en spiseforstyrrelse selv eller er i risikosonen? Er du forelder, ungdom, fagperson eller pårørende som kjenner til problematikken? Da bør du sette av torsdag 19. januar klokken 19:00 og ta deg en tur på Orkland folkebibliotek på Orkanger.

Hvis du så på Lindmo fredag 14. oktober husker du kanskje forfatter Kari Løvendahl Mogstad og datteren Selma snakket åpenhjertig om dette viktige temaet.

Her kan du se innslaget på Lindmo

Nå kan du få møte de to igjen i samtale med Sara Kveli Skjervø på Orkland bibliotek på Orkanger. forteller om. Samtalen vil dreie seg om boka om hvorfor og hvordan ble den til. Det er ingen hemmelighet at dette er et alvorlig tema. Boken gir økt kunnskap om og forståelse for hva spiseforstyrrelser er, hvordan de behandles, og hva man bidra med for å hjelpe noen som sliter, eller som er i risikosonen for å bli syke. Dette er en åpenhjertig og nær fortelling om spiseforstyrrelse, skam og håp.

Selma ble syk uten at hun skjønte det selv – oppslag på nett, NRK.no 14.10.2022

Økende problem

Spiseforstyrrelser rammer stadig flere, uavhengig av alder og kjønn. Det er et økende samfunns- og helseproblem, men likevel er det mange myter og fordommer, og mangel på kunnskap og åpenhet om disse lidelsene. Kari Løvendahl Mogstad forteller om hvordan det var når datteren hennes fikk en spiseforstyrrelse. Mogstad er fembarnsmor, men også en erfaren lege og samfunnsdebattant med stor kunnskap om spiseforstyrrelser.

Store prøvelser

Hun ga i 2017 ut boken Kroppsklemma som omhandler kroppspress og samfunnets store søkelys på utseende. Ingen er spart eller skånet for utfordringer, og et par år etter utgivelsen opplever Mogstad selv at datteren Selma får anoreksi. De har bestemt seg for å være åpne om sin historie og i boken følger vi mor og datter gjennom sykdommen og tilfriskningen, og ser hvordan hele familien blir satt på store prøvelser.

Håp og innsikt

I boka bidrar 19-årige Selma Løvendahl Mogstad Leraand også med sine personlige tekster fra sykdomsperioden. Det er en sterk og troverdig historie, der vi får høre både morens og datterens perspektiv. Deres erfaringer gir håp og innsikt til andre som opplever det samme, enten selv eller som pårørende.

Arrangement er i regi av Trøndelag fylkesbibliotek, i samarbeid med lokale folkebibliotek.