Selv om bakteppet er dystert, viste markeringen i kommunestyresalen på fredag at medmenneskelighet aldri går ut på dato. Håp og takknemlighet var hovedbudskapet i talen som ble holdt på norsk av ukrainske Yuliia Laskova fra Mariupol.

Over 150 frammøtte fikk oppleve en høytidelig og verdig markering av at det var ett år siden Russland startet sin invasjon i Ukraina. Det var Orkland kommune som på denne måten ønsket å bidra til å vise solidaritet med det krigsherjede landet og dets innbyggere. Ukrainere bosatt i Orkland var samlet sammen med norske venner og andre som ønsket å vise sin solidaritet med det hardt prøvede folket.

Her var det tenning av lys for håp, felles framføring av den ukrainske nasjonalsangen og ett minutts stillhet for å markere ofrene for den grufulle krigen. Det var tale av ordfører Oddbjørn Bang og underholdningsinnslag på både norsk og ukrainsk. Elev ved musikkskolen, Maritha Stavnes Rye, framførte med sin klokkeklare stemme sangene God Bless The Child av Billy Holiday og Har du fyr av Ola Bremnes, mens Målfrid Rønningsbakk akkompagnerte på piano. Stillferdig var det definitivt ikke da ekteparet Roman og Oksana Zenich stemte i en kraftfull og rytmisk sang. Da var det tilløp til allsang på ukrainsk, mens flere gule og blå flagg vaiet i salen.

Ingen var uberørt etter at Yuliia Laskova holdt sin tale. På ettårsdagen for invasjonen framførte hun sine egne tanker om livet som så brått forandret seg. Fra å ha levd et normalt liv i sin hjemby Mariupol, har hun som så mange andre fått livet snudd på holdet. Hun fortalte om redslene, flukten og arrene som har brent seg fast, men også om håpet og livet som sakte har vendt tilbake etter at hun kom til Orkland.

– Nordmenn er ikke harde og lukkede, slik dere kanskje tror selv. Dere har åpnet hjertene deres og gitt oss tilbake troen på mennesker og en bedre framtid. Vi har fått mye hjelp fra både enkeltpersoner og kommunen. Takket være dere tror vi igjen på det gode. Vi har lært å smile igjen, og har tro på seier, sa hun på norsk med trøndersk aksent.

Kommunedirektør Ingvill Kvernmo ledet de frammøtte stødig gjennom det oppsatte programmet. Hun hadde Oksana Størseth ved sin side, som tolket slik at alle kunne få med seg det som ble sagt. Sanitetsforeningen stilte velvillig opp med nybakte boller, og det summet god i salen på norsk, ukrainsk og engelsk etter at det offisielle programmet var over.