Målet er at befolkningen skal bli kjent med systemet og myndighetene skal få testet at nødvarselet på mobiltelefonene fungerer som det skal. Du trenger ikke gjøre noe!

Onsdag 14. juni klokken 12:00 tester politiet nødvarsel på mobil over hele landet, inkludert Svalbard. Samtidig tester Sivilforsvaret sitt varslingsanlegg med signalet «Viktig melding – søk informasjon» via de velkjente tyfonene. 

Slik virker det på telefonen 

Nødvarsel når ut til alle kompatible mobiltelefoner som er slått på og har dekning på 4G eller 5G-nettet. Telefoner som får testen vil vibrere og spille av en høy lyd i cirka 10 sekunder, samtidig som det kommer opp en tekst på norsk og engelsk foran på skjermen. Testen vil overstyre lydløs og andre innstillinger på telefonen. Teksten i varselet beskriver at dette er en test og at du ikke trenger å gjøre noe. Mer informasjon om selve testen, kan du lese på nødvarsel.no  

NB! Kjører du bil når testen kommer, må du la varselet ringe ut og stoppe før du tar fokus vekk fra veien. 

Ikke alle får varsel 

Det er ikke alle telefoner som kan motta nødvarsel. Du kan sjekke på nødvarsel.no om din telefon er kompatibel. Sørg for at telefonen din er oppdatert med nyeste programvare, ellers kan det være en årsak til at du ikke vil få et varsel. Dersom du ikke ønsker å motta varselet, må telefonen skrus helt av eller settes i flymodus i god tid før og etter klokken 12:00. 

Informer de du kjenner 

Myndighetene gjennomfører testen for å gjøre befolkningen kjent med systemet og for å sjekke at det fungerer som det skal. Selv om det blir informert om testen i ulike kanaler oppfordrer myndighetene at du gjerne informerer personer i familien som kanskje ikke har fått med seg at det kommer en test. Det kan være eldre, barn eller personer som kanskje ikke forstår norsk.  

Du finner relevant informasjonsmateriell på mange ulike språk på DSB sine nettsider Bla deg nedover på siden så finner du det du trenger! 

Informasjonen på DSBs nettsider er for statsforvaltere, kommuner, Sivilforsvaret, organisasjoner og virksomheter som bidrar i informasjonsarbeidet om nødvarsel på mobil, men den er også svært nyttig for deg som vil informere litt ekstra til enkeltpersoner og sårbare grupper.