Få på turbukse og bli med på en av Orklands mest populære sommeraktiviteter, nå skal vi ut å jakte på stolper!

I 2018 kom en enkel forespørsel som skulle endre Ola Nordmanns syn på det å gå en tur. Kunne såkalt «Stolpejakt» være interessant? Dette spørsmålet stilte kommunen i 2018. Takket være idrettslag og ildsjeler ble fenomenet en realitet i 2019. Nå kan du nemlig lete etter stolper når du vandrer rundt i Orklands flotte natur.

Nestleder i orienteringsavdelingen i Orkanger IF, Jan Egil Ruud, er en av initiativtakerne bak jakten. Han er svært fornøyd med engasjementet.

– Målet er å gi folk en grunn til å komme seg ut og bevege seg litt. Vi har hørt om flere som legger opp treningsrutene sine etter hvor stolpene står. Det er mange som har blitt veldig hektet.

Slik blir du med

Hvordan fungerer dette egentlig? Poenget med stolpejakt er enkelt nok: Finne stolper som står rundt omkring. En slags orienteringslek om man vil. For å finne stolpene må du bruke kart som viser hvor stolpene befinner seg. Kartet finner du enkelt gjennom appen «Stolpejakten». Du kan også benytte fysiske kart. Disse kan du hente på Skattkammeret eller på kommunale servicekontor. Når du har funnet en stolpe, registrerer du den ved å skanne en QR-kode som står på stolpen. For de som benytter seg av fysiske kart skal det skrives ned en kode med tre bokstaver. Ruud forteller at det så langt er satt opp stolper langs Orkla og i sentrum av Orkanger og Fannrem.

Flere bidragsytere og flere stolper­

– Det vil komme flere kart og stolper man kan jakte på så snart været tillater det, fortsetter Ruud.

Et samarbeid med Orkdal IL vil sørge for stolper i Sundlimarka. Meldal IL, IL Dalguten, Løkken IL og IL Nor vil bidra til oppsett av stolper i Meldal og på Storås Løkken og Å. Nytt fra i år er at Krokstadøra IL vil bidra med oppsett av kart og stolper. De vil ta ansvar for sentrum av Krokstadøra og i Geitfjellet vindpark.

I 2019 var det to orienteringskart og 41 stolper. 2155 «jegere» skal ha deltatt, og hele 57 176 registreringer ble fordelt utover de forskjellige stolpene. Siden 2019 har interessen vokst. Flere idrettslag har blitt med i organiseringen av stolper. I 2022 var det satt ut hele 165 stolper som kunne jaktes på.

Folk fra hele landet kommer for å jakte stolper i Orkland. I 2023 skal det komme flere stolper, og arrangøren satser på ny rekord i antall «jegere.» Da er det bare å ta på seg turbuksa og bli med på jakten!