Torsdag 10. november avholder Orkland kommune øvelse om IT-sikkerhet. Målet er å være rigget for å kunne drifte alle tjenestene forsvarlig med manuell drift i minimum én måned – uavhengig av tilgang på IT-systemer.

Sikkerhetstrusselen mot digitale system var stor før krigen i Ukraina, men er ytterligere skjerpet som følge av urolighetene i Europa. Det økte trusselbildet mot digitale system og fagprogram er bakgrunnen for at vi skal avholde øvelsen.

Har skjedd før

– Du husker kanskje da Østre Toten kommune ble utsatt for et cyberangrep i 2021? Det førte til at ingen av de 1300 ansatte kunne bruke datasystemene, forteller beredskapssjef Arnt Tronvoll.

Alle sikkerhetskopier ble slettet og sensitiv informasjon ble lagt ut på det mørke nettet. Kommunen måtte sikre liv og helse og sørge for at innbyggerne fikk sine tjenester ivaretatt.

– Vi vet at et slikt angrep også kan ramme oss i Orkland, sier Tronvoll.

Uten at du merker det

På torsdag vil kommunen bli testet på hvordan den er rigget for å møte denne utfordringen. Det er meningen at alle tjenester til innbyggerne skal fungere mest mulig som normalt.

– Vi kan imidlertid ikke helt utelukke at noen av våre innbyggere kan bli berørt av konsekvensene av øvelsen, men vi skal i utgangspunktet ha manuelle rutiner på plass som skal hindre det, avslutter Arnt Tronvoll, som allikevel er spent på hvordan dagen vil forløpe.