- Det pleier å være mye besøk på helsetunet på nasjonaldagen. Når det ikke er mulig, gjør vi så godt vi kan for å skape en hyggelig opplevelse for våre beboere.

Enhetsleder ved Orkdal helsetun, Sissel Høydal, er på vei over tunet med en bøtte full av norske flagg. Vårværet glimrer med sitt fravær, men et lite solgløtt mellom snøbygene gir et lite håp om at 17. mai kan bli en hyggelig dag, tross alt. Når det i tillegg pyntes med norske flagg i hjerteform i grønt gress, skal ingen være tvil om at dagen skal markeres til tross for en unormal situasjon.

Korpsene kommer

Koronasituasjonen gjør at ingen får komme inn i bygningen for å besøke sine kjære på den store dagen. Utenom det kommer alt til å gå sin vante gang med tradisjonell feiring for alle.

- Det starter med flaggheising og Orkdal janitsjar på morgenen, ledsaget av en liten «Champagnefrokost», sier Høydal.

Deretter blir det korpsmusikk med Orkdal skolekorps. Det blir mulighet for alle til å følge Orkland kommunes digitale feiring, og de som ønsker kan følge med streamet utgave av gudstjeneste.

Flagg til glede

- Selvsagt blir det god tradisjonell middag med påfølgende kaffe og kaker på nasjonaldagen, sier Høydal, som legger til at de ulike avdelingene kommer til å være pyntet og ordnet i anledning den store dagen.

Det som er nytt av året er at det både i sansehagen og på plenen utenfor institusjonen vil bli satt ut flagg fordelt på to hjerteformede formasjoner.

Norske flagg i bøtte.jpg

Fellesskap og kjærlighet

Ideen til dette fikk Høydal da hun så et innslag på TV, der en gårdbruker på Østlandet inviterte alle om å sette ut flagg i åkeren hans.

- Det syntes jeg kunne være noe for oss også. Hjerteformen er selvsagt et uttrykk for kjærlighet og omsorg.  På nasjonaldagen er jo flagging en måte å uttrykke kjærligheten til landet vårt, og i tider som dette er det ekstra viktig å markere fellesskap og tilhørighet, sier Høydal, som håper og tror at både beboere og ansatte setter pris på tiltaket og får en hyggelig feiring.


orkland.kommune.no/korona