For første gang deltar kommunen på Arendalsuka, som arrangeres i sørlandsbyen i uke 33 hvert år. Her møtes folk fra politikk, samfunns- og næringsliv for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid.

– For oss er det viktig å være her for å holde oss oppdatert på aktuelle tema i samfunnsdebatten, møte relevante personer og hente inspirasjon, sier kommunedirektør Kristin Wangen, som sammen med næringssjef Aasmund Lie representerer kommunen på årets store happening for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i.

Trekker mye folk

Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, og har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt, og bidra til å styrke kraften i vårt levende demokrati. Den ble arrangert første gang i 2012, med 50 arrangementer og 20 000 besøkende. I 2022 var det hele 1725 arrangement og bortimot 150 000 deltakere og publikummere. I år forventes det en ytterligere økning i aktiviteten. Grunnprinsippene for Arendalsuka er å behandle alle samfunnsspørsmål på en åpen, tilgjengelig og respektfull måte, samtidig som alle arrangement er åpne for alle og har gratis inngang.

Her kan du lese mer om Arendalsuka

Batterisatsing og nye rammebetingelser

– I likhet med andre kommuner er vi inne i en tid med store endringer i våre rammebetingelser. Det gjelder både ressurser og tilgang på kompetanse. Da er det viktig for oss å lytte til noen av de fremste fagfolkene innenfor disse temaene i Norge, sier Wangen, som er spesielt opptatt av hva kommunen skal gjøre for å fortsatt være næringskommune nummer 1.

En viktig forutsetning for dette er blant annet tilgang på kraft, og Wangen sier dette er svært vesentlig for den planlagte satsingen på grønn industriutvikling i Orkland.  

– Norges batterisatsing og rammebetingelser for denne sektoren blant temaene som blir belyst i løpet av uka, noe som i høyeste grad relevant for oss, sier kommunedirektøren.

Inspirasjon og nye perspektiv

I tillegg prioriterer representantene fra Orkland å delta på arrangement som belyser tema som blir svært viktig i tiden som kommer. Det gjelder både utenforskap, bemanningsutfordringene i helsetjenesten og hvordan man skal tiltrekke seg relevant arbeidskraft.

– For oss er det viktig å være på arena der slike viktige samfunnsaktuelle tema blir drøftet. Det er mye å lære for oss som gir både faglig inspirasjon og nye perspektiver som vi kan ta med oss tilbake til Orkland, sier Wangen.

Setter Orkland på kartet

Noe av hensikten med å delta er selvsagt muligheten for å knytte nye kontakter, både med personer og virksomheter som kan være relevant for kommunens utvikling.

– Det er nettopp det som er fint med Arendalsuka. Vi treffer beslutningstakere og nøkkelpersoner på tvers av sektorer og bransjer. Det er også en unik mulighet for oss for å promotere kommunen vår. Vi opplever at det er stor interesse for Orklands posisjon som næringskommune, og vi er trukket fram flere ganger i forbindelse med planene i Ustmarka.

– For oss er det viktig å framsnakke alt det positive som skjer både i egen kommunene og regionen, sier Kristin Wangen, som er imponert over bredden av tema og hvordan Arendal gjennomfører arrangementet som avsluttes på fredag.