I går kveld fikk vi påvist første smittetilfelle i Orkland. Det viste seg etter hvert å være et par som nå behandles hjemme, er i isolasjon, har det bra og er ved godt mot.

Kommuneoverlegen sier at de var godt forberedt på at dette kunne skje, og har satt inn alle nødvendige ressurser til de smittede. Helsetjenesten har klart å finne ut hvor smitten kommer fra. Det ble umiddelbart satt i verk et omfattende kartleggingsarbeid for å nå personer de smittede har vært i kontakt med de siste dagene. Arbeidet resulterte i at over 200 personer nå er kartlagt. Av disse er 51 personer satt i hjemmekarantene. Av disse har det blitt tatt prøve av tre. Prøveresultatet forventes innen to døgn. 

Siden siste oppdatering har det kommet 20 svar fra laboratoriet på St. Olavs hospital på prøver tatt i Orkland - samtlige er negative. 

Det er deg det kommer an på

Det er i tider som dette vi virkelig får se hva som bor i oss, som enkeltmennesker og samfunn. Pågangen av folk og organisasjoner som vil gjøre en innsats er stor. Den største jobben må likevel hver enkelt av oss gjøre. Den jobben går ut på å følge myndighetenes råd og regler. Vi er alle i samme båt. Det betyr at vi må være solidarisk i hvordan vi velger å leve våre liv. Det handler ikke bare om deg – det handler om oss alle.

Folk bryr seg

matvarer.jpgDet skal ikke mangle mat og andre forsyninger for dem som måtte trenge hjelp til å skaffe det. Foto: Mostphotos

I går fortalte vi om hvordan frivilligsentralene organiserer matinnkjøp og vil bringe varer til dem som må være i karantene og ikke har noen som kan handle for seg. Vi har skrevet om helsesøstrene som på kort varsel flyttet ut av lokalene for at legevaktsentralen skulle kunne flytte inn. Dette for at Orkdal sjukehus skal forbli et smittefritt. Orkland kommune har fått med både sanitetsforeningene, helselagene og Røde Kors for å bistå. Det er vi svært glade for.

Vi har også vært innom karantenebestemmelsene og håndhevelse av disse. Fra i går er at det er innført nye bestemmelser for reisende som har vært i Sverige og Finland. I klartekst betyr det alle som har vært i utlandet skal i 14 dagers karantene. Vi har også fortalt om at koronasituasjonen kan føre til redusert saksbehandlingskapasitet i kommunen, men at våre ansatte vil gjøre alt de kan for å overholde fristene. Du kan lese alle disse sakene i sin helhet på våre nettsider.

Koronatelefon for barn

I dag lanserte vi en ny telefontjeneste – Barn og unges koronatelefon! Enkelte barn kjenner nok både på litt redsel og kan bli lei seg i disse tider. Det kan være vanskelig når skolen er stengt og de ikke får treffe vennene sine eller være med på fritidsaktiviteter. Hjemme er det også annerledes. Telefonen vil være åpen alle hverdager mellom 09:00 til 14:00. De som tar telefonen er fagpersoner som jobber med barn og psykisk helse, og som selvsagt har taushetsplikt.  Telefonnummeret er 902 73 454.

Digitale besøk

På Orkdal helsetun tenker de nytt om hvordan pårørende skal få muligheten til å holde kontakten med sine kjære. Der opprettes det en Messenger-konto, slik at slekt og venner kan kommunisere med sine ved hjelp av videosamtaler på nettbrett, PC eller smarttelefon. Dette er et eksempel på at vanskelige tider bidrar til nytenkning og kreative løsninger.

Informasjonstjenesten

Informasjonstjenesten.jpgDe er ikke uvenner de som betjener informasjonstjenesten i Orkland kommune. Årsaken til at de sitter med god avstand er selvsagt av smittehensyn. Fra venstre Siv Rønning, Julia Ågnes, Karin Røttereng og Mona-Iren Ebbesen. Foto: Arnt Tronvoll

Husk å benytte deg av informasjonen vi legger ut på hjemmesiden. Fortsett å bruk vår informasjonstjeneste på telefon og e-post:

Telefonen 900 31 260 er åpen fra 10:00 til 20:00 alle dager.

 e-posttjeneste korona@orkland.kommune.no er også betjent fra 10:00 til 20:00 alle dager.

Der kan du snakke med fagpersoner om spørsmål knyttet til lokal smittesituasjon og karantenebestemmelser. Du kan også stille andre generelle spørsmål. Henvendelser vil bli besvart så raskt som mulig.

Viktig

Henvendelser knyttet til egen helsesituasjon skal ikke gå til disse tjenestene. Har du mistanke om at du kan være smittet, ta kontakt med din fastlege på dagtid eller legevakt på telefon 116 117 på kveld og helg.

Fortsett å holde hodet kaldt og hjertet varmt!

Kommunehjerte med #.png