Krim, døden, dinosaurer, dyr og sykdommer er noe av det barna får lære mer om på fagbokfestivalen Mimes brønn, som arrangeres for første gang 30. september og 1. oktober.

- Festivalen er gratis, og vi har sendt ut invitasjon til alle skolene i Orkland, sier biblioteksjef Sigrid Haugen Flor.

Det er Trøndelag fylkesbibliotek som i samarbeid med Orkland bibliotek står som arrangør av festivalen, som vil foregå på utvalgte arenaer på Orkanger.

Kunnskap og undring

I løpet av to dager skal det handle om å spre kunnskap, skape undring og formidle noe av det beste innen norsk faglitteratur for barn og unge.

- I tillegg vil festivalen by på to lokale eksperter på henholdsvis dans og friluftsliv. Det blir også plass til to spennende utstillinger, forteller Flor, som håper at programmet vil bidra til å gjøre kunnskap spennende, interessant og ikke minst morsomt!

Krim, geologihistorie og dyremunner

Til Mimes brønn kommer Eva B. og Anne B. Ragde for å snakke om krim i fiksjon og virkeligheten. Reidar Müller, som har doktorgrad i geologi, skal snakke om Norges forhistorie. Malin Hellebø, kjent fra NRK Super, skal snakke om dyremunner, mens forfatter Endre Lund Eriksen har døden som tema.

- Dessuten skal Bamselegeforfatter og regissør Marita Abel-Grüner snakke om sykdommer og Bamselegen, sier Flor, som håper de fleste barn og unge vil finne tema som kan interessere.

Dans og friluftsliv

Tidligere ballettdanser Arne Fagerholt fra Orkland kommer for å snakke om dans og dansens historie. Han vil også fortelle om da han som 16-åring reiste fra Orkanger til Oslo for å gå på Balletthøgskolen og videre ut i verden. En annen lokal ekspert er John Olav Vinge, som skal formidle sin kunnskap om friluftsliv. Her skal barna få lære mer om hvordan de kan klare seg best ute i naturen, hvorfor friluftsliv er viktig og få servert noen gode historier fra virkeligheten.

Tett på småkrypene

Festivalen har også fått produsert sin egen utstilling fra boken Tett på insekter og småkryp, skrevet av biolog Dag O. Hessen og journalist Ole Mathismoen. Boken inneholder også mange bilder av innsekter tatt i mikroskop av forsker Jannicke Wiik-Nielsen.

- Mikroskopet gjør at man kommer tettere på krypene enn man noen gang har vært, sier Flor og lover at et utvalg av bildene fra boka vil bli stilt ut på festivalen.

Tegneserier fra virkeligheten

For den tegneserieinteresserte er det også en godbit på Mime-festivalen. Der kan du nemlig oppleve utstillingen Saklig! Norges beste tegneserier fra virkeligheten. Det er landets fremste serieskapere som har gått sammen for å by på en utstilling med smakebiter fra tegneserier som tar utgangspunkt i virkelige hendelser.

Sigrid Haugen Flor opplyser at Mimes brønn arrangeres med støtte fra Kulturrådet og Norsk faglitterær- og oversetterforening. Hun håper at skolene nå vil melde seg på festivalen slik at flest mulig får ta del i de spennende temaene.