Torsdag 25. april var det meklingsmøte mellom Orkland kommune og Statsforvalteren i Trøndelag om de tre gjenværende innsigelsene knyttet til områdeplanen for Ustmarka. Etter møtet gjenstår kun en.

Både politisk og administrativ ledelse i Orkland kommune var representert i møtet på Statens Hus i Trondheim. Statsforvalteren har tidligere opprettholdt tre av de opprinnelig ti innsigelsene til områdeplanen for Eiktyr industripark: Konsekvenser for vannmiljø, området BI2 i sin helhet og planens totale omfang.

Bakgrunn for innsigelsene

9. april vedtok kommunestyret i Orkland områdeplanen for Eiktyr industripark med rettsvirkning for område BI1, mens resten ble unntatt fra planområdet da det forelå innsigelser.

– Etter gårsdagens meklingsmøte gjenstår kun en innsigelse. Det handler om størrelsen på arealet, og så lenge det er innsigelse til størrelsen på området, er dermed også område BI1 omfattet av denne, sier kommunedirektør Kristin Wangen.

Kristin Wangen smiler
Kristin Wangen ønsker at Orkland kommune skal posisjonere seg som en aktiv bidragsyter i det grønne skiftet. Foto: Steinar Broholm Larsen 

Restaurering av myr

I møtet fikk kommunen gode tilbakemeldinger for å ha laget strenge bestemmelser for restaurering av myr, dermed ble innsigelsen til området BI2 trukket. I tillegg trakk også Statsforvalteren innsigelsen om konsekvenser for vannmiljø.

Utfordringer med industriutvikling

Statsforvalteren sier ikke noe om hvor stort område som kan godtas i Ustmarka, men viser til at de aksepterer området BI1 der første byggetrinn av batterifabrikken skal etableres. Sakens kjerne er imidlertid at dette området i seg selv er for lite til at Norsk Industriutvikling (NI) kan realisere sine planer.

For det første ønsker Elinor Batteries å etablere to separate fabrikker med to ulike produksjonslinjer på hver av dem, noe det ikke er plass til innenfor område BI1. I tillegg har NI omfattende planer om ytterligere grønn industriutvikling i tilknytning til batteriproduksjonen. Dette er planer som blant annet handler om å utnytte potensialet for sirkulære løsninger.

– Dette vil kreve mer plass, forklarer Wangen.

Den røde ringen markerer området BI2, hvor Statsforvalteren har ønsket å verne myrområder. Område BI1 er det lilla området til høyre for BI2. Illustrasjon: Orkland kommune

Kommunens rolle i grønn industri

Nasjonalt er det tydelige styringssignaler og forventninger om å satse på grønn industri i Norge. En av utfordringene er at slike satsinger vil komme i konflikt med ønsket om å ivareta natur.

– Orkland kommune ønsker å spille en nøkkelrolle i den grønne satsingen og mener prosjektet i Ustmarka må sees i en større sammenheng. Vi mener denne satsingen vil være i tråd med den nasjonale strategien og vil være en del av løsningen for de globale utfordringene vi står overfor, sier Kristin Wangen.

Tirsdag 7. mai bestemmer kommunestyret om de vil sende saken til departementet for endelig avgjørelse.