Du tenker kanskje ikke så ofte over hvordan det står til med vannet du tapper i krana. Men nå kan du faktisk sjekke kvaliteten selv – på kommunens nettsider.

Vi tenker kanskje ikke over hvor heldige vi er som kan tappe oss et glass vann direkte fra krana og drikke det. Først når vi er på utenlandsferie og får beskjed om at vi må kjøpe vannet på flaske får vi en påminnelse om hvor heldige vi er. Men trygt og godt drikkevann rett fra krana er ingen selvfølge.

Regelmessige prøver

- Det kommunale drikkevannet i Orkland har generelt god kvalitet og er helt trygt å drikke, sier Aneta Pietka, som er fagleder for de kommunale vannverkene i Orkland kommune.

Hun forteller at det er utarbeidet prøvetakingsplaner for hvert enkelt vannverk som følges til punkt og prikke.

- Hvor ofte vi tar prøver avhenger av vannverkets størrelse, vannmengde som leveres, samt antall og type abonnenter. Dessuten er prøvetakingsplanene basert på farekartlegging som vurderer sannsynlighet og risiko for hendelser i ulike deler av forsyningssystemet, sier Pietka.

Varsler abonnentene ved avvik

Prøvene sendes til et uavhengig laboratorium for analyse. Dersom laboratoriet påviser avvik som krever handling blir kommunen varslet.

-Vi følger deretter våre rutiner og varsler Mattilsynet og kommuneoverlege. I tillegg varsler vi selvsagt våre abonnenter direkte på SMS og informerer på kommunens nettsider. Pressemelding sendes også til vår lokalavis, poengterer Pietka.

Tilgjengelig for alle

Norske kommuner er etter drikkevannsforskriften pliktig til å kunne opplyse abonnentene om analyseresultater. Likeledes kan dette være viktig informasjon for andre aktører.

- Både næringsmiddelindustri og helsevirksomheter vil kunne ha nytte av slik informasjon både i planarbeid og dokumentasjon, sier Aneta Pietka, som er godt fornøyd med at hvem som helst nå kan finne denne informasjonen på kommunens nettsider.

Dette gjør du

  1. Klikk deg inn på lenken under.
  2. Klikke på det enkelte vannverket i kartet. Da får du opp alle tilgjengelige data tilbake til 2017.
  3. Alle blå symboler er klikkbare. Klikker du på dem får du detaljert informasjon om hver enkelt prøve og du kan få forklart ulike begrep.

Resultater av vannprøver ved kommunale vannverk i Orkland

Vi gjør oppmerksom på at løsningen fungerer best på PC. Leverandøren jobber med saken slik at den også skal fungere på nettbrett og mobil.