Har gjort vår felles kulturarv levende og tilgjengelig for et stort publikum gjennom 25 år.

Har gjort vår felles kulturarv levende og tilgjengelig for et stort publikum gjennom 25 år.

Under dagens kommunestyremøte ble kulturprisen for 2023 utdelt. Årets pris gikk til Bergmannsteateret. I begrunnelsen står det følgende:

«Bergmannsteateret ble stiftet i 1998, og Ulrik Svalsten skrev teatergruppas første stykke «Hør min sang» basert på Løkken-historien. 

Ulrik Svalsten gikk til verket med profesjonelle instruksjonsmetoder og lovte at publikum skulle få en opplevelse de sent ville glemme. Han fikk rett i dette. 

Ulrik Svalsten, musiker Ronny Kjøsen, de som jobbet med kulisser, kostymer og sufflering, samt skuespillerne i Bergmannsteateret bød på «Hør min sang» i Orkla Industrimuseum sommeren 1999. Og folk gikk mann av huse. Ingen hadde sett amatører spille teater på denne måten før. Tre sesonger og mange titalls forestillinger måtte til før «Hør min sang» var en saga blott.

Og nettopp dette har hele tiden vært Bergmannsteaterets hoved-idé; å spille nyskrevet dramatikk med proff instruksjon og regi. Å forvente profesjonelle krav til innsats ikke bare fra Svalsten, men også fra andre instruktører og musikere opp gjennom årene. Å gi publikum dette helt spesielle: Nemlig amatørskuespillere som strekker seg langt, kanskje ut over det de trodde de hadde kapasitet til.

Slik har Bergmannsteateret fortsatt gjennom sine nå 25 år. Med fantastiske produksjoner og minner fra Orkla Industrimuseum, fra Vaskeriet, fra Nyplassen, fra Fagerlia og fra Løkken kulturhus går teatergruppa nå framtida i møte. Neste år kommer fjerde og siste del av Ulrik Svalstens storverk om familien Kristoffersen gjennom krigens siste år på Løkken. 

Ingen kulturinstitusjon i Meldal og Orkland har satt søkelys på Løkkens og Orkladalførets historie som nettopp Bergmannsteateret.

Bergmannsteateret vært en solid kulturformidler og historieforteller og har bidratt til å gjøre vår felles kulturarv levende og tilgjengelig for et stort publikum. I år feirer de 25 års jubileum og jubilanten har så absolutt gjort seg fortjent til å bli hedret med årets kulturpris. 

Bergmannsteateret har en solid forankring på Løkken, men tiltrekker seg medlemmer og deltakere fra hele kommunen. Dere samarbeider godt med amatører og profesjonelle aktører, og har skapt et teatermiljø av veldig høy kvalitet. Dere trekker publikum fra hele Trøndelag når dere setter opp forestillinger, og alt dere gjør blir strålende mottatt fra både publikum og presse!»
 

Kvinnene i Bergmannsteateret står på rekke i kommunestyresalen under prisutdelingen
Verdige vinnere! Foto: Orkland kommune

Som bildet viser, stilte Bergmannsteateret kvinnesterkt opp på prisutdelingen. Det var nok ingen tilfeldighet med tanke på kvinnenes krevende innsats i gruvesamfunnet på Løkken gjennom mange år. Prismottakerne kvitterte med både prologframføring av Anne Marit Svinsaas og sang for kommunestyret. Prisen ble delt ut av ordfører Hanne Nyhus og leder for hovedutvalg i helse, oppvekst og kultur, Odd Arild Svartbekk.

Vi gratulerer Bergmannsteateret med en meget fortjent pris!