Lørdag 17. juni var det Pride-markering i Orkland. På Orkanger torg holdt kommunedirektør Kristin Wangen tale. Her kan du lese den i sin helhet:

Kjære alle sammen,

Først vil jeg takke for muligheten til å få snakke om betydningen av mangfold, respekt og inkludering, og friheten til å være den vi er. For for meg er det det nettopp det Pride handler om. 

Pride er en påminnelse om at vi alle har rett til å leve våre liv med vår egen identitet og med stolthet, uten å bekymre oss om hva andre synes. Det er viktig at vi som samfunn står sammen og støtter hverandre i kampen for like rettigheter og respekt uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet eller uttrykk. Vi må være modige og motstå diskriminering, fordommer og hat. Ved å samle oss her i dag, viser vi nettopp dette motet.

For meg, og de fleste av oss, er verdiene som Pride står for dette heldigvis en selvfølge. Men sånn er det ikke alle andre steder. Vi lever i en verden som blir mindre og mindre. Skeives rettigheter varierer fra land til land, og det rapporteres om vold mot skeive i alle deler av verden. Over 70 land har diskriminerende lover som kriminaliserer det å være skeiv. Det betyr at millioner av mennesker utsettes for menneskerettighetsbrudd og risikerer å bli arrestert, forfulgt og fengslet på grunn av deres identitet. De blir utestengt fra skoler, arbeidsliv og helsetjenester og utsatt for trakassering, vold, seksuelle overgrep og drap. Skeive har selvsagt krav på beskyttelse mot diskriminering og vold på lik linje med alle andre i samfunnet.

Selv om det heldigvis ikke er sånn i Norge, så får vi stadig påminnelser gjennom hendelser som gir grunn til bekymring.  Vi husker alle det som skjedde i Oslo i fjor, hendelse som gjør at noen fortsatt føler seg utrygge. Det betyr at vi alle må stå sterkere sammen for det som for oss er en selvfølge, slik at Orkland fortsatt skal være den trygge, gode plassen som er inkluderende for alle og hvor verdien av likestilling og respekt er noe vi må kjempe for. Derfor en slik markering som vi har i dag viktigere enn noen gang. 

Pride handler ikke bare om å feire de seirene vi har oppnådd så langt, men også om å erkjenne at kampen for likestilling og rettferdighet ikke er over. Det er fortsatt mange mennesker som opplever diskriminering, hat og marginalisering på grunn av sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Vi må stå sammen og kjempe for en verden og et lokalsamfunn der alle kan leve frie liv uten frykt.

I vår kommune er vi heldige som har et sterkt engasjement for mangfold og inkludering. Vi er et sted der jeg både tror og håper at ulikheter aksepteres og feires, der alle kan føle seg trygge og frie til å være oss selv. Vårt mangfold gjør oss sterkere som samfunn, og det er noe vi skal være stolte av.

Jeg tror det er lett å være enig i at Orkland skal være et trygt og godt samfunn å vokse opp i for våre barn og unge. 

En del av det å være ung er å finne ut hvem man er. Noen strever mer med dette en andre. Det er kanskje fordi samfunnet har noen normer og forventninger for hva som er normalt? For deg som opplever at du er en annen enn det samfunnet forventer er dette ekstra strevsomt.  Da jeg var ung på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, det begynner jo å bli en stund siden, hadde jeg to venner som sto i akkurat dette. Og selv om vi var en trygg og åpen vennegjeng, så har jeg i ettertid tenkt mye på hva vi som sto nærmest rundt kunne ha gjort for at det skulle blir lettere for vennene våre. Det handler om å akseptere oss selv. Og det krever mot å stå opp for oss selv og den vi er. Men hva kan vi som venner, familie og samfunn gjøre for at dette skal bli lettere? Det er et spørsmål vi alle bør stille oss.

Jeg tror og håper at barn og unge ser annerledes på dette i dag og at de er mye flinkere enn oss voksne til å både akseptere og anerkjenne forskjellighet. 

Barns verdier, holdninger og kunnskap er et voksenansvar. Den prosessen alle mennesker i alle samfunn går gjennom for å lære normene, verdiene, ferdighetene og kunnskapene de trenger i samfunnet kaller vi for sosialisering.  Det er ofte det som snakkes om rundt kjøkkenbordet hjemme som fester seg og som kommer til uttrykk og er med å former barns holdninger. Det kan være god grunn til å minne oss selv om akkurat det.

Det er også et voksenansvar å bestemme hvilket samfunn vi ønsker og hvordan vi ønsker at det skal være å bo og leve i Orkland. Da må vi som er voksne sørge for at det blir sånn, for det er ikke barn og unge det står på.

Når det er vanskelig å akseptere seg selv trenger man hvert fall aksept fra andre! 

Noe av det som forundrer meg mest er at noen kan ha så sterke meninger om hvem andre ønsker å være og hvem de er glad i. Noen har så sterke meninger at det fører til hatefulle ytringer og trusler, mens andre tyr til vold og ekstreme handlinger. Et slikt samfunn ønsker vi ikke. Vi ønsker et inkluderende samfunn der alle kan være seg selv, et samfunn der vi gjør det lettere å akseptere seg selv og den man er. 

Som kommunedirektør vil jeg å jobbe for et inkluderende samfunn, der alle føler seg verdsatt, respektert, sett, hørt og elsket. Kommunen vil fortsette å støtte tiltak og arrangementer som fremmer likestilling og mangfold, og sikre at våre tjenester er tilgjengelige og ivaretar alle innbyggeres behov.

Vi må akseptere at vi har ulike meninger og synspunkter, det er en del av det velfungerende demokrati. Men det vi ikke kan akseptere at disse meningene kommer til uttrykk gjennom hatefulle og diskriminerende ytringer og handlinger. 

Vi må møte utfordringene med manglende mangfold og inkludering med klokskap. Vi må erkjenne at vi alle er forskjellige, og at våre forskjeller beriker oss som samfunn. Det er gjennom å lytte og lære av hverandre at vi kan vokse og utvikle oss. Det er gjennom åpen dialog og forståelse at vi kan bygge et samfunn som omfavner alle, uavhengig av hvem vi er eller hvem vi elsker. La oss være kloke nok til å se verdien i mangfoldet vårt og arbeide for å skape et samfunn der alle føler seg verdifulle og aksepterte.

La oss også huske på at kampen for likestilling og et inkluderende samfunn ikke bare er en kamp for noen få, men en kamp for alle.  Jeg ønsker dere alle en flott Pride-festival fylt med kjærlighet, aksept og feiring av mangfold. Vår visjon for Orkland er «sammen bygger vi Orkland» Sammen kan vi bygge en bedre fremtid for alle innbyggerne våre.

Jeg vil takke dere i Orklandspride for å gå i bresjen for dette flotte arrangementet og til alle som er med og støtter opp. Pride er en tid for feiring, men også en påminnelse om at kampen for likestilling og aksept fortsatt pågår. La oss være modige i vår støtte, kloke i vår tilnærming og nære i vårt samarbeid. Sammen kan vi skape et samfunn der alle kan være stolte av den de er.

Vi kan bare skape et inkluderende samfunn hvis vi arbeider sammen og tar vare på hverandre.

Tusen takk for oppmerksomheten!