Du trenger ikke engste deg dersom du ser at det brenner i Berganesveien 34 i Lensvik på lørdag. Det er bare brann og redning Orkland som foretar en kontrollert nedbrenning av huset.

– Brannen vil være synlig for mange, og derfor vil vi på denne måten informere lokalbefolkningen om at dette ikke dreier seg om en farefull brann, men en kontrollert nedbrenning som vil være verdifull trening for våre mannskaper, sier enhetsleder Leif Harald Bremnes.

Nedbrenningen av bolighuset vil foregå i tidsrommet 10:00 til 16:00 lørdag 15. april. Boligen er et hus som egentlig skal rives, men som brann og redning har fått lov til å brenne ned.

Kartet viser hvor den aktuelle bygningen ligger

– Øvelsen er et ledd i en omfattende opplæring for egne ansatte og det vil delta brannkonstabler fra fem av våre seks brannstasjoner i øvelsen, sier Bremnes.

Flere slukkemetoder

Det er foretatt miljøsanering av huset før øvelsen, det vil si at alle bygningsdeler som inneholder skadelige kjemikalier er fjernet på forhånd. Selve øvelsen vil gå ut på at røykdykkere vil trene på innvendig brannslokking. Det vil bli prøvd ut ulike slokkemidler og slokkemetoder, og ikke minst sikring mot brannspredning. Huset vil bli tent på og slokket mange ganger før huset til slutt brenner ned.

Godt synlig

– Dette er en svært realistisk øvelse for oss, og av stor betydning for våre ansatte. God opplæring og denne typen øvelser er en forutsetning for best mulig innsats ved reelle hendelser, poengterer Bremnes.

Det vil være store ressurser til stede på lørdag. Over 30 brannfolk og 6-7 brannbiler skal sørge for at øvelsen både er under kontroll og til minst mulig sjenanse for andre, men Leif Harald Bremnes kan altså berolige med at det er ingen fare på ferde.