Visste du at brukte batterier aldri skal kastes i restavfallet? Batterier som feilaktig havner i restavfallet utgjør en brannrisiko – hjemme hos deg, i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg.

Har du tenkt over hvor mange av de tingene vi til daglig bruker som går på batterier? Alt fra klokker, røykvarslere, radioer og lommelykter, elektriske tannbørster, badevekter, barbermaskiner, fjernkontroller, leker, klær og gratulasjonskort med lyd og lys, til mobiltelefoner og el-sparkesykler?

Batterier varer ikke evig, og hva skal du egentlig gjøre med dem når de ikke virker lenger?

Her er oppskriften:

  • Teip batteripolene før kasting for å unngå kortslutning og brannfare.
  • Legg batteriene i en brannsikker beholder, gjerne et syltetøyglass eller en metallboks med lokk.
  • Lever batterier jevnlig til en butikk som selger samme type batterier eller til gjenvinningsstasjonen. Butikker som selger batterier, er pliktige til å ta imot dem.
  • Større og oppladbare batterier, som fra el-sparkesykler og verktøy, leveres til gjenvinningsstasjonen.

Batterier regnes som farlig avfall, og de må aldri kastes i vanlig søppel. Korrekt håndtering reduserer brannrisikoen og er miljøvennlig. Produkter med batterier skal heller ikke lagres hjemme etter endt bruk. Lever dem til miljøstasjoner, gjenvinningsanlegg eller butikker du kjøpte varen i.

Her kan du se en video som viser nøyaktig hva du skal gjøre

Hva med oppladbare batterier?

Oppladbare batterier kan åpenbart redusere avfallsmengden betraktelig. Siden de kan lades opp mange ganger er de derfor klart mer miljøvennlig enn éngangsbatterier. Med tanke på at de fleste oppladbare batterier kan brukes flere hundre ganger innen de blir gamle og grå – noe som oftest skjer rundt sin 5-årsdag – kan de fleste spare mye avfall ved å gå over til disse.

Ikke til røykvarslere

Oppladbare batterier kan brukes i nesten all elektronikk der du bruker engangsbatterier i dag. Det er likevel ett veldig viktig unntak, samt noen områder der du kan få litt problemer. Det viktigste er at du ikke bruker oppladbare batterier i røykvarslere. Her advarer en del produsenter om dette i bruksanvisningen. Grunnen er at slike apparater kontinuerlig trekker en liten mengde strøm og er designet for å fungere i veldig lang tid av gangen.

Vil du vite mer om sortering av avfall?

Du finner svar på mange spørsmål på Remidt.no, selskapet som er ansvarlig for å håndtere ditt husholdningsavfall i Orkland.

Kilde oppladbare batterier: Tek.no