Under dagens kommunestyremøte ble det ikke bare delt ut kulturpris. Stipender til to unge og særdeles velfortjente kandidater var også på programmet .

Emil Meland ble tildelt kulturstipendet på 20 000 kroner, mens Mia Linnea Waldahl Lillegjære fikk tilsvarende beløp som vinner av årets idrettsstipend.

Allsidig musikktalent

Musikk har vært Emil Melands (22) store lidenskap siden han var liten gutt, og det startet med slagverk. I begrunnelsen for tildelingen av stipendet står følgende:

«Han startet i Orkdal kulturskole som 6-åring og ble året etter medlem i Orkdal skolekorps, hvor han bidro sterkt i 12 år. Emil har også spilt i Orkdal janitsjar og Trøndelags ungdomskorps og har gått på musikklinja ved Orkdal vidaregåande skole. Han har samtidig deltatt i flere band i kulturskolen, og etter hvert markert seg som låtskriver og vist at han også trakterer piano, gitar og sang som bi-instrument. Han har også tidligere blitt tildelt «Drømmestipendet» fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd.

Emil Meland er en allsidig musiker, til tross for sine unge år. Foto: Fra Emil Melands Facebookside

Emil har spilt i flere band og prosjekter etter kulturskolen, og gitt ut egen musikk offentlig. Låta «Angle of Death» som kom ut høsten 2022 ble tildelt 1. Plassen på Trøndertoppen (Nea radio i 8 uker på rad), låta ble også kåret til årets feteste rockelåt av publikumet til Rockemagasinet «Rocketman»

Emil har også bidratt sterkt i det lokale kulturlivet og spilt trommer på andre artister sine innspillinger, og har blant annet spilt trommer på oppsetningen «Vinsjan på Kaia» med teatergruppa «Utspæll» for å nevne noe.»

Trener hver dag

Årets mottaker av idrettsstipendet, Mia Linnea Waldahl Lillegjære, er 17 år og kommer fra Orkanger. Hun driver med bowling, og spiller for Orkla Bowlingklubb og Bk Bågen i Hagfors, Sverige. I tildelingsteksten står det: 

«Mia startet sin idrettsaktivitet med svømming, men da hun var 11 år begynte hun med bowling. Hun har siden utviklet seg veldig raskt, og hun har stor treningskapasitet og iver. Hun trener hver dag, og prioriterer å kombinere bowling med styrketrening for å få en best mulig fysikk til å videreutvikle seg som bowlingspiller. I fjor flyttet Mia til Hagfors i Sverige for å utvikle seg videre som bowlingspiller på idrettslinja på videregående skole. Der har de en spesiallinje for bowling. 

Mia i stripete genser og med en bowlingkule i hendene
Mia satser hard i en sport som nok er større i utlandet enn i Norge. Foto: Privat

I 2022 ble hun en del av bruttotroppen til Norges bowlingforbund, og hun er fortsatt inne på juniorlandslaget. Mia har flere gode nasjonale resultater, og hun debuterte internasjonalt under EM i bowling i fjor, der hun og laget fikk en 3. plass. 

Mia sin plan er å bli verdens beste bowlingutøver, og hun har til nå tatt store steg mot målet. Hun har blant annet lagt om sin teknikk fra enhånds- til tohåndsutøver, noe som på sikt vil gi henne betydelige tekniske fordeler, men som representerer en vanskelig omlegging for en utøver. Hennes trenere er veldig imponert over hvor raskt hun har behersket tohåndsspill og hvor energisk hun har vært i treningsarbeidet.»

Ordfører Hann Nyhus i midten, med stipendvinnere på hver sin side.
Jørn Lillegjære tok imot prisen på vegne av sin datter, Mia. Musiker Emil Meland til høyre for ordfører Hanne Nyhus. Foto: Orkland kommune/Steinar Broholm Larsen 

Stipendene ble delt ut av ordfører Hanne Nyhus og leder for hovedutvalg for helse, oppvekst og kultur, Odd Arild Svartbekk. Emil Meland tok imot stipend, diplom og blomster og holdt en takketale der han framhevet betydningen av korps, kulturskole og musikklinje. 

Mia var opptatt med avslutningen av høsthalvåret på videregående skole og hadde derfor sendt sin far, Jørn Lillegjære, for å ta imot stipendet. I sin takketale framhevet han betydningen av at kommunen hadde valgt en bowlingutøver som vinner. Sporten er ikke så stor i Norge og han håper at dette kan bidra til å sette bowling ytterligere på dagsorden både lokalt og nasjonalt.  

Vi gratulerer Emil Meland og Mia Linnea Waldahl Lillegjære med stipendene!