Takket være tett samarbeid mellom de ulike kommunale tjenestene, har Orkland lykkes med å ta imot de ukrainske flyktningene på en god og effektiv måte.

Per midten av august har Orkland kommune bosatt 63 flyktninger fra Ukraina. Omtrent 15 av disse har ankommet Orkland i løpet av sommeren.

– Noen av de kommunale tilbudene måtte tones ned i forbindelse med ferieavvikling, men mottak gjennom sommeren har likevel gått fint, sier kommunedirektør Ingvill Kvernmo.

Tett samarbeid på tvers av tjenester

Flesteparten av de ukrainske flyktningene som har kommet til Orkland så langt er kvinner og barn.

– Flyktningene er bosatt i alle deler av Orkland kommune, og tilbakemeldingene er at de har blitt varmt mottatt i sine nye lokalsamfunn, sier kommunedirektør Kvernmo.

Et stort apparat fra både kommunen og frivilligheten har siden krigen brøt ut stått klare for å hjelpe flyktningene med å finne seg godt til rette i Orkland. Det innebærer blant annet tildeling av bolig, intensivkurs i norsk, plass i barnehage og skole, og tilbud om fritidsaktiviteter.

– Mottak av ukrainske flyktninger har fungert svært godt i Orkland, med tett og nært samarbeid på tvers av tjenester. Dette er ikke en tradisjonell bosetting av flyktninger, og arbeidet har helt klart gitt oss nye erfaringer som vi vil ta med oss videre, sier Kvernmo.

Venter flere flyktninger utover høsten

Kommunestyret i Orkland vedtok tidligere i år at kommunen skal bosette inntil 125 flyktninger i 2022.

Etter en sommer med relativt få ankomster, forbereder kommunen seg på at antallet flyktninger fra Ukraina vil øke utover høsten.

Ytterligere 18 ukrainske flyktninger er ventet til Orkland i løpet av august, og disse har allerede fått tildelt bolig.

– Det er vanskelig å spå hvordan ankomstene vil fordele seg utover høsten, men vi vet at antallet vil øke. Med erfaringene vi har gjort så langt, er vi trygge på at vi skal klare å ta imot alle på en god måte, sier kommunedirektøren.