I mai lanserte Grytdalens venner et helt nytt stihefte som viser nesten 50 kilometer med merkede stier fra Songlia og Fjellkjøsen. Et omfattende arbeid har resultert i et hefte som virkelig kan gi inspirasjon til å dra på tur.

Ikke bare har den aktive venneforeningen tatt på seg jobben med å lage selve heftet. De har også lagt ned et stort arbeid med å merke en rekke stier i området, den siste av dem fra Songlia til gapahuken ved Ellingsgardstjønna. For dem som ennå ikke har avlagt det fantastiske turområdet besøk, vil både merkingen og dette stiheftet være til stor nytte.

Gode beskrivelser

I heftet er det detaljerte turbeskrivelser av i alt åtte turer. I tillegg til selve beskrivelsene er heftet også krydret med små historiske faktaopplysninger om aktivitet og hendelser i tidligere tider. Venneforeningens medlemmer har også bidratt med fine bilder som på en fin måte gir inntrykk av den flotte og varierte naturen i området. I tillegg er turenes vanskelighetsgrad og lengde målt i kilometer.   

Villmarksopplevelser

I heftet får du også tips til hytter du kan besøke og overnatte i. Vi du ligge innendørs er både Svarttjønnhytta og Hjortdalshytta tilgjengelig. Vil du virkelig få den ordentlige villmarksfølelsen vil imidlertid overnatting i telt eller hengekøye være å anbefale. Her er det rikelig med plass og du slipper å ha folk tett innpå deg. Tar du med fiskestanga skal du slett ikke se bort fra at det er fisk å få i et av de mange vatna.

Vis hensyn

Deler av Grytdalen er naturreservat og det må besøkende ta hensyn til. Ferdsel med sykkel langs stiene er ikke tillat, bortsett fra vegen som går fra Songlia til Hjortdalshytta. All vegetasjonen i reservatdelen er fredet, inkludert døde busker og trær. Området er viden kjent for sine mange gamle døde trær, eller gadder som de kalles. Mange av disse er flere hundre år gamle, og nylig ble et av dem påvist til å ha vært en og en halv meter høy allerede i 1574. Venneforeningen oppfordrer sterkt at folk skal la dem være i fred. Dyre- og fuglelivet er også rikt. Er du stille og heldig kan du oppleve å se hjort.

Utleie, jakt og fiske

I heftet kan du også lese mer om hvordan du gjennom Sognli eiendom AS kan leie lokaler på gården Songli til ulike arrangement og hvordan du kan få tilgang til jakt. Her er det også muligheter for fiske og det jobbes med utleie av båt og kano. Dette området av Orkland kommune er et eldorado for alle som er glad i natur og egner seg for hele familien.

Stiheftet er lagt ut for salg på bokhandelen Ark og Sport1 på Amfi, på Best-stasjonen på Fannrem og i servicekontoret på Orkland rådhus.

God tur!