Jula 2022 nærmer seg. Selv om dette året har vært mer normalt enn i pandemitida, blir nok også denne jula litt annerledes enn tidligere i noen familier. – I år er det prisutviklingen som skremmer oss.

Det sier Rachel Hammervik i frivilligsentralene i Orkland, som opplyser at det er fjerde året på rad at de gjennomfører julegaveaksjon.

– Vi er glade for å kunne hjelpe litt, og håper og ønsker at alle barn i Orkland skal få gaver til jul.

Å feire jul medfører mange ekstra utgifter, og da kan julegavekjøp oppleves som en utfordring. Barnefamilier kan være rammet av mange ulike utfordringer. I fjor mottok over 160 barn og unge julegaver fra frivilligsentralenes juleaksjon, og Hammervik vet at behovet er der i år også.

– Gavene skal blant annet gis til barn fra familier med økonomiske utfordringer eller til enslige mindreårige flyktninger som er bosatt i vår kommune, forteller hun.

Kommunen kartlegger behov

Hun opplyser at det er hjelpetjenestene i Orkland kommune som står for registreringen av behov, og det arbeidet er allerede godt i gang hos helsestasjonene, barnevern, psykisk helse, Nav og integrering. Hjelpetjenestene er nærmest de med behov og kan spørre, men de som har behov kan også selv si ifra til hjelpetjenestene.

– Denne registreringen er selvsagt underlagt taushetsplikt. Frivilligsentralene trenger ikke vite hvem som mottar gavene, men det er vi som handler inn og står for pakkingen av gavene, sier Hammervik.

Julegaveaksjonen gjelder naturligvis i hele kommunen, og det er flere måter du kan bidra på.

Laget, kjøpt eller pengebeløp

– Vi ønsker oss gaver til barn og unge i alle aldre. En gave kan for eksempel være noe du har strikket, noe du har kjøpt, noe nyttig eller noe artig. I tillegg åpner vi også for at folk kan bidra med pengegaver. Her kan både privatpersoner, lag og organisasjoner og bedrifter bidra, sier Hammervik.

Slik gir du gaver:

Gaver du har laget eller kjøpt, leverer du direkte på din nærmeste frivilligsentral i følgende tidsrom:

  • Orkanger: mandag, tirsdag, torsdag og fredag klokken 09:00 – 14:00
  • Lensvik: mandag og onsdag klokken 10:00 – 14:00
  • Meldal: tirsdag og onsdag klokken 09:00 – 14:00
  • Krokstadøra: onsdag klokken 09:00 – 14:00

Vi ber om at de som vil gi fysiske gaver ikke pakker dem inn på forhånd. Når gavene er levert blir de sortert, pakket inn, merket og fordelt. Vi prøver å gjøre pakkene ganske like i verdi.

Slik gir du pengegaver:

Ønsker du å bidra med pengegave kan du vipse et valgfritt beløp til nummer 638220. Du kan også overføre penger til konto: 4212 56 11200, merket julegaveaksjonen.

Har du spørsmål kan du ringe Orkland frivilligsentral på telefon 48 14 94 60.

– Vi håper på stort engasjement i år også, sier Rachel Hammervik, som presiserer at alle bidrag er like velkomne!