– Vi er svært stolte og glade for at den første VM-løypa går i Ulvåsmarka. Kanskje ekstra stas for meg som har vært på mange Ski-VM som tilskuer og vet hvor flott det er.

Det sier dugnadsmannen og ja-mannen Bjørn Krokdal. De som kjenner han, vet at han det aldri er nei i hans munn når det gjelder å bidra med frivillig arbeid. Bare de siste årene har han bidratt på Skattkammeret, dratt i gang Early Bird-aksjonen på Orkanger og er selvskreven når den årlige TV-aksjonen skal arrangeres. For å nevne noe. Men det som ligger hans hjerte nærmest er nok Ulvåsmarka, der han er primus motor i stikomiteen både sommer og vinter.

Utfordrer alle kommuner

Nå har han sammen med flere ildsjeler fra Orkanger IF sørget for å få en løypetrase i Ulvåsmarka godkjent av Ski-VM 2025, som den første VM-løypa blant 38 kommuner i Trøndelag. Arrangøren har som mål at alle trønderske kommuner skal ha en slik løype, og de oppfordrer selvsagt også alle andre norske kommuner om å få til det samme.

– Orkland var først, takket være Bjørn Krokdal, men nå kommer mange kommuner etter, sier prosjektleder for AktiVM, Hilde Martinsen, som selv var med da VM-skiltene ble satt opp i Ulvåsmarka i november. 

Her kan du lese hele reportasjen fra Ulvåsmarka på Ski-VMs hjemmesider

Sommer og vinter

AktiVM er folkehelseprosjektet for VM-arrangøren og skal engasjere og inkludere hele befolkningen frem mot VM i Granåsen, gjennom fysisk og sosial aktivitet. Et av tiltakene er å definere egne turløyper i kommunene, for både sommer- og vinteraktivitet. Hensikten er at de skal skape masse aktivitet og mulighet for at alle kan samle trimpoeng.

De fleste løypene blir lagt i nærhet av tettbebyggelsen, slik at det skal bli enkelt for alle å delta.

– Ulvåsmarka ligger jo litt utenfor tettbebygd strøk, men kan raskt nås av svært mange. Dessuten er det jo så fint der, sier Martinsen, som er full av lovord om den innsatsen Bjørn Krokdal og de andre entusiastene står for.

Hun sier at det ikke er noe i veien for at en kommune kan ha flere VM-løyper, og er det idrettslag eller andre frivillige i Orkland som ønsker å legge til rette et slik tilbud, er det bare å ta kontakt.

Du treffer Hilde Martinsen på e-post hilde.martinsen@bedriftsidretten.no eller telefon 92 08 44 75.

Strikk din egen VM-genser

I tillegg til VM-løypa har også AktiVM ansvaret for Barnas mini-VM, Early Birds og VM-strikk. Allerede har over 3000 meldt seg inn i gruppa VM-strikk Trondheim 2025 på Facebook, der du får tilgang til strikkeoppskriftene på den offisielle VM-genseren og Litsjåsen-genseren.    

– VM-genseren er nok for den mer erfarne strikkeren, mens Litsjåsen-genseren passer bedre for nybegynnere, sier Hilde Martinsen, som er full av lovord om orklendingenes engasjement i forkant av neste års store skifest i Granåsen.