Det begynner å bli rutine i våre meldinger å opplyse om ingen nye smittetilfeller. Sånn er det gledelig nok også i dag. I dag kan du lese om rutiner ved prøvetaking og om korpsene som får lov til å øve igjen.

Ingen av svarene vi fikk fra laboratoriet i går viste tilfeller med koronasmitte. 17 nye prøver ble tatt i løpet av gårsdagen. Disse får vi svar på i dag. Nå som samfunnet gradvis åpner opp igjen, kommer vi til å gjennomføre langt flere tester i Orkland.

Prøvetaking

Det er fortsatt en del som har spørsmål om hvem som skal testes for covid-19. Derfor:

  • I prinsippet skal alle pasienter med symptomer på akutt luftveisinfeksjon testes for covid-19.
  • Ved mildere luftveissymptomer uten annen sannsynlig årsak anbefaler vi å se an i 2 dager. Dersom symptomene vedvarer, testes pasienten. Ved symptomer som feber, hoste eller tung pust testes pasienten samme dag.

Testing av personer uten symptomer vil ikke bli gjennomført! Dette gjelder både barn og voksne. Grunnen er at det fortsatt er for stor usikkerhet knyttet til å ta prøve i denne fasen.

Rutiner

Prøvetaking for innbyggere i Orkland foregår alle dager i tidsrommet 12:00 – 16:00 ved Orkland rådhus, Orkanger. Helsepersonell, ansatte i skoler og barnehager tar direkte kontakt med koronatelefonen på 900 31 260 for timebestilling.  Øvrige innbyggere i Orkland tar kontakt med sin fastlege på dagtid for vurdering. I helger og på andre røde dager i kalenderen – ring legevakt på 116 117.

Det er ikke anledning til å møte opp for prøvetaking uten avtale.

Prøvesvar

Prøvesvar foreligger normalt etter ett døgn, noen ganger to. Viser testen positivt utslag, vil du bli kontaktet av kommuneoverlegen for videre oppfølging. Negative prøver meddeles din fastlege. Hører du ingenting, kan du dermed være helt sikker på at du ikke har testet positivt.

Korps kan øve

Onsdag kom Helsedirektoratet med ny veileder som gir nye føringer for kor, korps og orkester. Nå kan man gjenoppta øvelser med inntil 30 personer så lenge man holder to meters avstand mellom de enkelte utøverne. Man skal heller ikke berøre andres instrumenter eller utstyr.

17. mai

I dag går det ut brev fra Orkland kommune til de lokale 17.maikomiteene. 4.mai kommer det en ny veileder som vil bli gjeldende for hvordan årets feiring kan foregå. Kommunen vil derfor etter 4.mai ha dialog med de lokale komiteene for en nærmere gjennomgang av retningslinjene. Det er tidligere bestemt at det ikke blir barnetog i Norge på nasjonaldagen.

Forundring

I NRK1s nyhetssending i morges var det intervju med en norsk sosialantropolog som på vegne av utenlandske kolleger uttrykte stor bekymring, og ikke minst forundring, over enkelte nordmenns fullstendige ignorering av smittevernsbestemmelsene. I hovedstaden, som har badet i sol de siste dagene, er det observert store ansamlinger av folk i parker og på andre offentlige steder. Det kan være fristende å tro at det verste er over, og at når sola titter fram er det fritt fram.

Sånn er det definitivt ikke, og vi oppfordrer alle til å minne hverandre om akkurat det!

Vi ønsker alle en riktig god helg!

 #kaldthodevarmthjerte


orkland.kommune.no/korona