Odd Thorleif Bach (90) fra Orkanger deltok i Tysklandsbrigaden i årene 1952-53. 70 år senere fikk han utdelt sine velfortjente medaljer. Han fikk både Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranforbunds medalje.

Både Bachs familie og ansatte ved Orkanger pensjonistsenter hadde klart å holde selve overrekkelsen hemmelig, så det var en svært overrasket veteran som fikk besøk av ordfører Oddbjørn Bang og områdesjef Anders Nilsen fra Heimevernet på selveste frigjøringsdagen 8. mai.

Det var Anders Nilsen som stod for overrekkelsen på vegne av Forsvaret, mens Oddbjørn Bang hadde med seg blomster på vegne av kommunen. Det ble tid til en hyggelig prat i sofaen om både deltakelsen i Tyskland og de lokale sabotasjeaksjonene i dalføret under andre verdenskrig.

Bach var bare 19 år gammel da han ble en del av Tysklandsbrigaden som ble opprettet i 1947. Formålet med den internasjonale brigaden var å sikre overgangen fra nazistisk til demokratisk stat, samt en avmilitarisering av Tyskland. Omtrent 50 000 nordmenn, de fleste hovedsakelig vernepliktige unge soldater, tjenestegjorde inntil oppdraget var utført i 1953.

Hver norske brigade bestod av cirka 4200 soldater, og de første kontingentene var stasjonert rundt Hartz, 30 mil sør for Hannover. I 1948 ble de norske soldatene flyttet til Schleswig-Holstein i grenseområdene mot Danmark.

– Jeg var utstasjonert i byen Flensburg, som ligger like ved den danske grensa, forteller Bach.      

Det er familien til Odd Thorleif Bach som fant ut at han ikke hadde mottatt sine velfortjente medaljer, og som satte i gang en prosess med Forsvaret for at han skulle få sine velfortjente bevis for sin innsats for Norge og fredsskapende arbeid.

– Du skulle selvsagt hatt dem for lenge siden, men bedre sent enn aldri, sa Anders Nilsen i sin tale til veteranen, som ble behørig feiret med kaffe og kaker av nærmeste familie.