Demenskoordinator

Demenskoordinator er et bindeledd mellom deg som har demens, dine pårørende og hjelpeapparatet. Du trenger ingen henvisning for å ta kontakt med demenskoordinator. Du kan selv ta kontakt eller be fastlege, sykehus eller andre om å ta kontakt for deg. Demenskoordinator er tilgjengelig på telefon, samtaler på kontor (etter avtale) eller kommer på hjemmebesøk.  

Demenskoordinatorens oppgaver

  • Gi råd og veiledning til pasienter, pårørende og andre som har spørsmål om demens 
  • Hjemmebesøk 
  • Bidra til å koordinere gode tjenester til personer med demens og menneskene rundt 
  • Samarbeid med andre kommunale tjenester, fastlege og spesialisthelsetjeneste 
  • Ha oversikt over tilbudene til personer med demens i kommunen 
  • Bidra til videre utvikling av gode rutiner, samhandling og tilbud innen demensomsorgen 
  • Bidra til økt åpenhet og kunnskap om demens 

Hukommelsesteamet i Orkland kommune

Hukommelsesteamet er en ressursgruppe for personer med demens og deres pårørende. Teamet består av helsepersonell med bred kompetanse, erfaring og interesse for sykdommen. Ved oppfølging hukommelsesteam vil du ha få en fast kontaktperson.  

Hukommelsesteamet bistår med utredning, oppfølging, støttesamtaler og veiledning. Hukommelsesteamet samarbeider tett med fastleger, spesialisthelsetjeneste, dagsenter, hjemmetjeneste og institusjon. Det er viktig med tidlig utredning og kartlegging av hjelpebehov, slik at personer med demens og pårørende får god oppfølging og et godt tilpasset tjenestetilbud. 

Hva gjør hukommelsesteamet? 

  • samarbeider med fastlege ved utredning av demens 
  • gir råd og veiledning om demens 
  • utfører hjemmebesøk for å avdekke behov for hjelp og støtte i hjemmet 
  • gir råd og informasjon om kommunale tjenestetilbud 
  • bistår med informasjon og søknad om kognitive hjelpemidler og mestringsteknologi 
  • har et nært samarbeid med hjemmetjenesten, fastlegene og spesialisthelsetjenesten 

Pårørendeskole

Neste pårørendeskole arrangeres i uke 44 til uke 48 høsten 2024 i kommunestyresalen, Orkland rådhus. Første kurskveld er torsdag 31. oktober klokken 18:00 - 20:00.  Kurset går over fem torsdagskvelder, siste kveld er 28. november. Er du interessert? Send din påmelding eller eventuelle spørsmål på e-post til  hukommelsesteamet@orkland.kommune.no

Vil du og din bedrift være en brobygger?

Demensvennlig samfunn er ikke først og fremst en kampanje.  Det er en bevegelse som har potensial til å forandre liv og samfunn. Denne visjonen, støttet av Nasjonalforeningen for folkehelsen, handler om å gi kunnskap og empati til både offentlig og privat sektor, slik at vi sammen kan skape et samfunn tilrettelagt for de som lever med demens. Det handler om å opprettholde sin verdighet og selvstendighet.

Gjør en forskjell!

Bakgrunnen for dette initiativet er den stigende utfordringen knyttet til demens i Norge. Over 100 000 mennesker i vårt land har sykdommen, og mer enn halvparten av dem bor i sine egne hjem. For mange kan hverdagen være preget av isolasjon og ensomhet, fordi samfunnet ikke alltid er tilstrekkelig forståelsesfullt og tilrettelagt. Det trenger ikke være slik.

Det handler om verdighet

Vi ønsker å skape et samfunn hvor demensrammede kan føle seg trygge, respekterte og inkludert. Vi mener at kunnskap og forståelse, både fra offentlige tjenesteytere og privatpersoner, kan være til god hjelp. På den måten kan demensrammede fortsatt gjennomføre viktige hverdagsaktiviteter, som å handle, bruke offentlig transport og delta på kulturopplevelser.

Enkle grep

Orkland kommune har allerede tatt et stort skritt i dette arbeidet. I 2020 inngikk vi en avtale med Nasjonalforeningen for folkehelsen for å bli et demensvennlig samfunn. Foreningen har utarbeidet et standardisert undervisningsopplegg med praktiske verktøy vi kan benytte for å støtte de som er berørt. Målet er å sikre at mennesker med demens møter forståelse, respekt og støtte i sitt nærmiljø, og at de får muligheten til å delta aktivt i samfunnet. Kurset tar bare en times tid - fort gjort, men svært nyttig!

Bli med!

Din kunnskap og ditt engasjement kan være den broen som gjør hverdagen lettere. Du kan bidra til at folk føler seg tryggere. Sammen kan vi skape forandringer og spre varme og omsorg til de som trenger det mest.

Lyst til å ha et kurs i din bedrift, eller ønsker du mer informasjon om demens og hvordan dere kan bidra?

Kontakt demenskoordinator Kjersti Løkken Aakerholm på telefon 92 48 29 20 eller send en e-post til: demensvennlig@orkland.kommune.no

Her kan du laste ned kursinvitasjon i PDF-format