Lørdag 4. mai inviterer Hold Norge Rent til en nasjonal ryddedugnad med mål om å fjerne søppel i byer og tettsteder. Nå oppfordrer miljøkoordinator Atle Wormdal alle til innsats.

De aller fleste synes det er skremmende med all plasten som har endt opp i havet, men hvordan havner egentlig søppel der? Forsøpling fra land er faktisk den største kilden til forsøpling på strender, ved kysten eller i havet. 

Søppel i havet

I byer og tettsteder innenlands kan søppel forsvinne fra gateplan, for eksempel med overvannet, ned i kumlokk og videre direkte ut i nærliggende elver. Søppelet reiser videre til havet. Steder langs kysten er spesielt utsatt fordi det er så kort vei fra byrommet til sjøkanten. 

– Derfor oppfordrer jeg velforeninger og andre som er opptatt av forsøpling av havet og sitt eget nærmiljø om å ta en liten ryddeaksjon, sier Wormdal. 

Før 17. mai

Han oppfordrer også folk til å engasjere venner, familie og naboer til å lage sine egne aksjoner ved sine eiendommer.

– Ta en titt i grøftekanten og fjern det som ikke skal være der, sier miljøkoordinatoren. 

Hold Norge Rent, som er en ideell organisasjon, har blinket ut lørdag 4. mai som en dato for å arrangere lokale ryddedugnader i byer og tettsteder. Atle Wormdal er imidlertid ikke så opptatt av at man setter av en bestemt lørdag til formålet.

– Det trenger selvsagt ikke være lørdag 4. mai, men kanskje en liten kveldsøkt før 17.mai er noe de fleste kan få til.

Vis hensyn til fuglene når du rydder

I mai-måned er hekketiden i gang, og det er viktig at vi ikke forstyrrer fuglene når vi rydder. Flere områder i Norge har ferdselsforbud i perioden mellom april og juli, og derfor oppfordrer vi til å rydde i områder uten hekkende fugl.

Langs elver, i skogen og i busker og kratt hvor det sjelden ferdes mennesker, kan fuglene ligge på reir, og da er det viktig at vi ikke forstyrrer dem. 

Hvordan rydder du?

Er det praktisk mulig å sortere søppelet, så er det selvsagt det beste, men det viktigste er at det blir ryddet.

– Plukk søppelet i klare plastsekker og lever det til nærmeste gjenvinningsstasjon, oppfordrer Atle Wormdal.