– Det er viktig å utnytte fagkompetansen der den gjør mest nytte for seg. I dag brukes mye tid av sykepleiere og fagarbeidere på oppgaver som ikke nødvendigvis trenger deres ekspertise. Dette prosjektet har vi god tro på kan være med på å utnytte samfunnsressursene våre på en bedre måte, sier avdelingsleder og prosjektleder Tom Erik Kristiansen ved Orkdal helsetun.

Prosjektets kjerne: Inkludering gjennom sommerjobb

Kort fortalt går prosjektet ut på at mennesker som i dag står helt heller delvis utenfor arbeidsmarkedet denne sommeren får jobbe ved Orkdal eller Meldal helsetun. Der skal de utføre oppgaver som ikke nødvendigvis må utføres av ansatte med helsefaglig bakgrunn. På et sykehjem er det en rekke slike oppgaver.

– Rydde rom, re senger, holde orden, bidra ved måltider og rengjøring er bare noen eksempler, sier Kristiansen, som har stor tro på at dette sommerjobbprosjektet kan føre til varige endringer når det gjelder hvem som gjør hva på våre omsorgsinstitusjoner.

Fordeling av arbeidsoppgaver for effektiv omsorg

Med økende behov for omsorgstjenester og mer komplekse behov blant innbyggerne, står kommunene overfor utfordringer med å skaffe nok kvalifisert personale. Derfor er det helt vesentlig at sykepleiere og helsefagarbeidere må prioritere faglige oppgaver, mens andre kan utføre oppgaver som også er helt vesentlige for å få institusjonene til å gå rundt. Med andre ord: Arbeidsoppgavene må fordeles mer målrettet.

Informasjonsmøte med forventningsavklaringer

Onsdag var aktuelle arbeidstakere, representanter fra Nav, flyktningtjenesten og de to helsetunene samlet for et informasjonsmøte om veien videre. I forkant av møtet har det vært gjennomført såkalt «speed-intervjuer» der arbeidsgiver og nærmere 40 deltakere fikk bli bedre kjent og avdekket om det å jobbe i omsorgsinstitusjon kunne være aktuelt.

– Etter den prosessen sitter vi igjen med 20 svært interesserte og motiverte deltakere, sier Kristiansen, som mener dette danner et godt grunnlag for at dette skal bli vellykket for alle parter.  

På møtet gikk enhetsleder ved Orkdal helsetun, Sissel Høydal gjennom aktuelle arbeidsoppgaver og hvilke forventninger arbeidsgiver har. Hun understreket at det å jobbe på et helsetun innebærer at man er blid og hyggelig, liker å jobbe med mennesker og er klar for å løse et vidt spekter av oppgaver.

– Det får dere gjøre på arbeidsplasser med et svært godt arbeidsmiljø og som ønsker dere velkommen, understreket hun.

En ny begynnelse med sommerjobber

Veien videre i prosjektet er nå at deltakerne samles til en felles opplæringsdag 12. april. 

– Der vil vi blant annet gå gjennom rutiner ved måltider, smittevern og bruk av skyllerom, opplyste Høydal, som la til at de fortsetter med spesifikk avdelingsvis opplæring tre dager senere. I enden ligger muligheten for 10 uker sommerjobb, og hvem vet? Kanskje vil dette være starten på noe som kan åpne nye muligheter.

– Dette hadde ikke vært mulig uten et tett og godt samarbeid med Nav, som jeg vil gi terningkast 7 for jobben de gjør, sier Tom Erik Kristiansen, som mener det å tenke nytt er helt essensielt for å sikre fremtidens omsorgstjenester i landet vårt. 

Du kan lese mer om bedre oppgavefordeling i helsetjenestene her 

Noe for din bedrift?

Opplæringsprogrammet vil foregå med støtte fra Nav, i tillegg til at de også bidrar med delfinansiering av lønnsmidler i forbindelse med sommerjobbene. Er du arbeidsgiver og ønsker mer informasjon om hvordan slike prosjekter kan etableres? Ta kontakt med markedskoordinator Liv Dagny Sterten ved Nav Orkland på telefon 92 01 22 82.