I år kommer det ingen bøssebærere på døra di, men som digital bøssebærer kan du selv utfordre alle venner og kjente til å bidra til å løse en av vår tids største globale utfordringer – plast i havet.

- Absolutt alle kan bli digital bøssebærer, barn, ungdom og voksne. Registrer deg i dag, enkelt og greit ved å klikke deg inn på blimed.no - da bidrar du til årets TV-aksjon. På den nettsiden finner du også en samleside med smarte tips og morsomme triks til hvordan du kan spre og være kreativ med din digitale bøsse. Nytt av året er også at du kan betale med Vipps. 

Det sier Tom Brendmo. Han er leder for den lokale innsamlingskomiteen i Orkland, og forklarer ivrig om hvordan årets innsamling skal gjennomføres. Det hele er nemlig litt annerledes i år. På grunn av den pågående koronapandemien vil årets TV-aksjon, som har tradisjoner helt tilbake til 1974, bli gjennomført uten at du får besøk av bøssebærere som ringer på.

Bekjempe plast

- Hva skal pengene fra årets aksjon gå til?

- Årets TV-aksjon, som i år har fått navnet "Et hav av muligheter", skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker. Pengene fra årets aksjon i regi av NRK skal i år nemlig gå til World Wildlife Funds (WWF) og deres arbeid med dette.

Plast i havetÅtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss. Foto: Getty Images

Gi fra i dag

I år går TV-aksjonen av stabelen 18. oktober. Den digitale innsamlingen har imidlertid allerede startet, og fra i dag fredag 9. oktober, er alle de digitale innbetalingsmåtene åpnet. Selv om du ikke får muligheter til å putte kontanter i en innsamlingsbøsse i år, er det et «hav av muligheter» for å bidra for enkeltpersoner, barnehager, skoler, bedrifter og andre: 

  • Du kan betale med Vipps til 2133
  • Du kan sette inn ditt bidrag på innsamlingskonto 8380 08 09005 eller gi ved å betale på giro. Giro kan du laste ned her.
  • Start din egen innsamlingsaktivitet på Spleis – dette kan du gjøre allerede nå, uansett om du er privatperson eller virksomhet.
  • Bedrifter, organisasjoner, skoler, barnehager, trossamfunn og stiftelser kan gi allerede nå, gjennom egne giversider

Les mer om disse innbetalingsmulighetene

Lokal aksjonskomite

Som i tidligere år er det også lokale komiteer i kommunene. For Orkland, som ny kommune, er det naturlig nok første gang man deltar. Den lokale komiteen består, foruten Brendmo, av Jannicke Meland, Inger Johanne Krogstad, Eva Solstad og Olav Dombu.

I og med det ikke blir bøsseaksjon i år er komiteens oppgave noe annerledes.

- Vanligvis er det vår hovedoppgave å sørge for at det skaffes nok bøssebærere. I år vil hovedoppgaven være å spre kunnskap om innholdet i aksjonen og oppfordre til deltakelse på andre måter, sier Brendmo.

748355965Havet er fantastisk. Det har gitt liv til alt levende på planeten vår. Men nå er havet truet. Foto: Getty Images

Bli digital bøssebærer

- Hva med alle som pleier å gå med bøsse på aksjonsdagen? For mange er jo dette blitt en tradisjon?

-Ja, vi vet at det er mange som har kombinert dette med søndagsturen. Vår oppfordring er at de også melder seg som digitale bøssebærere og sprer budskapet i sosiale medier. På den måten er man fortsatt med og bidrar, sier Brendmo.

Han håper mange vil delta på årets aksjon, slik at det blir en god sum penger som kan brukes på å bekjempe en av vår tids store miljøutfordringer.

Lurer du fortsatt på hva en digital bøssebærer er, eller hvordan du blir det? Disse og flere spørsmål om årets TV-aksjon får du svar på om du klikker deg inn på TV-aksjonen 2020