OBS! Dette var Orkland kommunes aprilspøk 2022. Takk for alle fine tilbakemeldinger - og ikke minst masse gode forslag til navn på føllet! For en kreativitet! Vi vil trekke ut en vinner som får en overraskelse.
----------------------------------------------------------

Orkland kommune går nye veier for å feire åpningen av Varig Orkla Arena og for å markedsføre kommunen internasjonalt. I tillegg kan dette bli et viktig tilskudd til kommuneøkonomien i mange år framover om føllet følger i sin berømte fars fotspor. Nå inviteres det til navnekonkurranse for den potensielle verdensstjernen.

Har du et forslag til navn for den kommende superhingsten? Da kan du registrere ditt forslag nederst i denne artikkelen. Vinneren vil få en drømmedag på Varig Orkla Arena.

Nye veier for markedsføring

- Med etableringa av Varig Orkla Arena har Orklands rike hestefortid til fulle blitt revitalisert. Det som blir et av verdens flotteste anlegg for hestesport legger grunnlaget for en ny og eventyrlig firbeint framtid i kommunen. Nå går vi nye veier for å markedsføre Orkland, sier en entusiastisk kommunedirektør Ingvill Kvernmo.

Men det er ikke bare en markedsføringsgevinst som kan bli resultatet. Den bli klingende mynt også.

Kan bidra til millioner i kommunekassa

- Om føllet kommer i nærheten av sin fars suksess så kan dette bli en kjærkommen styrking av kommuneøkonomien, både som løpshest og avlshingst, i mange år framover, sier en fornøyd økonomisjef Sven Henry Berdal.

Han har gjort forsiktige prognoser som tilsier at dette kan bidra med 10-talls millioner kroner i mange år framover.

Legenden Varenne

Orkland kommune investerer nå i et føll med en far som mange anser som en av verdens beste trav- og avlshingster gjennom tidene, legendariske Varenne, også kjent som «II Capitano», som ble født i berømte Alessandro Viani sin myteomspunnede stall Allevamento Di Zenzalino nær Ferrara i Italia.

Varenne er den eneste hesten i historien som i løpet av ett år (2001) vant alle de tre største travløpene i Europa (Prix d’Amérique, Elitloppet og Gran Premio della Lotteria) og det største travløpet i USA (Breeders Crown).

- Varenne er en av travhistoriens mest berømte hester, som i sin løpskarriere var kjent for sitt sosiale vesen, usedvanlige pågangsmot og enorme konkurransehjerte, sier Kvernmo.

Et eksempel på dette var når han vant World Cup i Vincennes i 2002, hvor han med ukuelig vilje seiret og satte verdensrekord på distansen 2100 meter med en sulky med knekt hjul.

- Varenne høres rett og slett ut som en typisk orklending, smiler Kvernmo.

I hestenes Hall of fame

Hesten var i sine velmaktsdager så populær at han faktisk fikk sitt eget pressekontor for å håndtere alle henvendelsene som den gigantiske oppmerksomheten førte til.

Varenne ble i 2010 innviet i Harness Racing Museum & Hall of fame i New York, som vanligvis er forbeholdt amerikanske hester. Varenne trakk seg tilbake i 2002, og var avlshingst i Italia og Sverige i 17 år. Der har han vært far til en rekke suksesshester som New Varenne LA, Idole di Poggio, Impeto Grif, Lord Capar, Lancillotto Car, Illusion Dany, Lisa America, Lana Del Rio, and Lie Detector. De siste årene har Varenne vært pensjonist i Cesare Rognoni sitt Equicenter di Inverno e Monteleone, nær Pavia i Italia, hvor fans kan besøke den majestetiske og sosiale hingsten.

Samarbeider med ledende internasjonale miljøer

Kommunedirektør Ingvill Kvernmo har i hemmelighet landet en historisk avtale om nedfryst sperm fra Varenne for å produsere en ny verdensstjerne. Dette er oppsiktsvekkende, siden Varenne har vært pensjonert som avlshingst i over 3 år. Det ble innledet samarbeid med ledende internasjonale miljøer for å finne den ideelle hoppen for dette historiske prosjektet. Avl av hester er rett og slett en vitenskap og "big business". Av konfidensialitetsgrunner har ikke kommunen lov til å publisere hvem hoppen er før føllet er født, men vi kan forsikre om at moren er nesten like berømt som Varenne, så her har orklendingene noe å glede seg til! Kombinasjonen vil bli en verdenssensasjon som vil sende sjokkbølger i det internasjonale travmiljøet. Føllet er ventet i juni måned, og kommunen vil samarbeide med lokale krefter knyttet til å realisere hestens potensial.

- Kommunejurist Marit Risvaag ser nå på ulike forretningsmodeller for et offentlig-privat samarbeid, som vil bli politisk behandlet i forbindelse med prosessen for handlingsplan 2023-2026 med budsjett for 2023. Satsingen kan alternativt bli tilordnet som egen avdeling under kultursjef Kai Roger Magnetun, sier en smørblid kommunedirektør som har tenkt på alle eventualiteter.

Dette er et tiltak i direkte sammenheng med temaplanen tilflytting og markedsføring som ble vedtatt av kommunestyret i 2021.

- Vi har hatt ultralydundersøkelse for hoppen, og kan nå med sikkerhet si at Varenne vil få en ny sønn. Målet må være å overgå bragdene til sin far. Nå håper vi på spennende og gode navneforslag, avslutter Kvernmo.

Har du et forslag til navn?

Registrer ditt forslag her, sammen med din e-post og telefonnummer: