Det grønne investeringsselskapet Valinor har gått sammen med tidligere Morrow-direktør Terje Andersen for å etablere en ny batterifabrikk i Orkland. Allerede neste år starter byggingen av Elinor Batteries som blir liggende i den grønne industriparken Eiktyr i Ustmarka.

Et nytt og omfattende industriprosjekt er i ferd med å ta form i Midt-Norge: Elinor Batteries blir det første prosjektet som svarer direkte på regjeringens batteristrategi. Batterifabrikken kan gi flere tusen nye arbeidsplasser og vil utgjøre investeringer i milliardklassen.

Den nye satsingen skal altså lokaliseres i Eiktyr Industripark i Ustmarka i Orkland kommune. Elinor Batteries blir den første virksomheten som blir etablert i industriparken. Bak satsingen står det investeringsselskapet Valinor, som tidligere har hatt suksess med en rekke fornybarsatsinger. Valinor, eid av Lars Helge Helvig, har blant annet hatt stor suksess med elbilladeselskapet Zaptec og utvikling av fornybar energi.

Gode forutsetninger for å lykkes

– Batteriproduksjon i stor skala er helt avgjørende for at vi skal lykkes med det grønne skiftet, sier Lars Helge Helvig.

Orkland og Midt-Norge har stor tilgang på fornybar, ren kraft, som er billigere enn resten av landet og ikke minst resten av Europa. Lokalisert kun 40 kilometer fra Trondheim, gir dette også en nærhet til teknologimiljøer i verdensklasse og et stort, kompetent arbeidsmarked.

Flere bruksområder

Terje Andersen, som tidligere ledet Morrow Batteries i Arendal, blir administrerende direktør for Elinor Batteries. I første omgang skal Elinor Batteries produsere batterier for stasjonær lagring av strøm. Økt elektrifisering av samfunnet krever store batterier som forsterker kraftsystemet der kapasiteten er for lav og for å jevne ut svingninger i kraftprisen. Stasjonære batterier vil kunne brukes i kraftnettet, i bygninger, i industrien og til ladeinfrastruktur.

Begynner byggingen i 2024

– Elektrifiseringen av samfunnet gjør at behovet for batterier over hele verden øker for hver dag som går. At EU skal gjøre seg mindre avhengige av batterier produsert i Asia, åpner også opp for et enda større marked i Europa, sier Andersen.

Første byggetrinn påbegynnes allerede i 2024, og produksjonen fra første modul starter etter planen medio 2026. Den første modulen vil kreve investeringer på om lag 10 milliarder kroner. Det planlegges tre moduler frem til 2030. Ved fullskala produksjon vil kapasiteten være på om lag 40 GWh.

Glad ordfører

Ordfører Oddbjørn Bang er selvsagt svært glad for nyheten som ble kjent i dag.

– Dette er en gledens dag for Orkland. I 2020 spurte vi innbyggerne i en stor undersøkelse om hvordan kommunen skulle profilere seg. En stor majoritet ga et tydelig svar: Vi vil være næringskommune!

Siden har både Norsk Kylling og Isfjord Norway etablert seg, i tillegg til at det er hyggelig vekst i eksisterende næringsliv med en svært god sysselsettingssituasjon.

– For kommunen er dette naturligvis en stor dag. Samtidig vil det gi oss utfordringer både innenfor boligbygging, skoler og barnehager. 2500 arbeidsplasser, i tillegg til de ringvirkningene dette vil gi, vil føre til et press. Selvsagt vil ikke alle bosette seg i Orkland, men dette er en etablering vi gjerne deler med resten av regionen, sier Oddbjørn Bang.

Et samfunnsmessig skifte

- Dette er en utrolig spennende satsing, og vil bety mye for utviklingen av Orkland kommune, nabokommuner og hele Midt-Norge framover, sier kommunedirektør Ingvill Kvernmo.

Hun mener dette kan være starten på noe som kan bli så stort at det kommer til å gi et skifte i samfunnsutviklingen.

-For Orkland gir det ytterligere muligheter for videre vekst, sier Kvernmo.

Aner bare konturene

– Det er utrolig spennende planer investeringsselskapet Valinor har sammen med Terje Andersen og Eiktyr Industripark. Det er nesten sånn at en må klype seg i armen og pulsen øker betraktelig når en begynner å snakke om hva det betyr både for Orkland som lokalsamfunn, men også hva det kan bety for hele Trøndelag som bo- og arbeidsregion, sier næringssjef i Orkland kommune Aasmund Lie.

Lie synes det er stor stas å være vertskommune for en slik batterisatsing, og sier det nesten er litt vanskelig å ta innover seg at Eiktyr industripark vil kunne bli Norges største industripark og at den skal ligge her i Orkland.

– Vår visjon «Sammen bygger vi Orkland» får en ekstra dimensjon når vi tenker på de investeringsplaner som skal realiseres her de neste 10 årene. Satsingen vil være en god investering på fornybar og bærekraftig produksjon, og vi aner vel bare konturene av hva dette vil bety for næringskommune nummer 1.

Fakta om Elinor Batteries:

  • Gigabatterifabrikk i Orkland som planlegges i tre moduler frem til 2030
  • Anleggsarbeidet starter i 2024
  • Trøndelag kan ha produksjon fra første modul i 2026
  • Første modul på om lag 10 GWh
  • Fullskala kapasitet på 40 GWh
  • 2500 arbeidsplasser ved fullskala fabrikk
  • Prosjektet ledes av Terje Andersen, tidligere administrerende direktør ved Morrow Batteries
  • Eies av det grønne investeringsselskapet Valinor