Vet du egentlig hva som er lov og hva som ikke er lov å brenne på bålet? Du er vel ikke en av dem som tømmer kjelleren eller garasjen for gamle materialer, lager deg et bål og tenner på? Det koster ikke bare naturen dyrt. Lommeboka di kan også få seg en alvorlig smell.

- Det som skiller et lovlig og ulovlig bål, er innholdet. Når noen kaster søppel, rivningsavfall, behandlet treverk, plast, isopor eller bildekk på bålet er det garantert ulovlig.

Det sier klima- og miljøkoordinator i Orkland kommune, Atle Wormdal. Han presiserer at det selvsagt er greit å fyre opp et lite kaffe- eller pølsebål med rent trevirke ute i naturen i perioden 15. september til 15. april. Brenning av søppel og bygningsavfall er imidlertid både uakseptabelt og ulovlig, sier Wormdal, som viser til lokal forskrift vedtatt av kommunestyret 19. april 2021.

Skader for alltid

Wormdal framhever at det spesielt er alle de miljøskadelige stoffene som kommer ut av avfallet som bekymrer. Selv om bålet er utbrent og alt tilsynelatende er borte vil nemlig grunnen bli forurenset.

- Vi vet blant annet at trykkimpregnert materialer setter seg i jordsmonnet for evig tid, sier Wormdal.

Lever avfallet der det skal

Han poengterer at de aller fleste har blitt flinke til å sortere og levere avfallet der det hører hjemme – på Remidts gjenvinningsstasjoner. Som privatpersoner betaler vi ikke noe ekstra for å levere avfallet, så å brenne miljøskadelige søppelbål er uansett ikke noen økonomisk besparelse. Tvert imot kan det bli svært kostbart for deg hvis du blir oppdaget. Overtredelser kan nemlig medføre straffeansvar.

Noen unntak

I utgangspunktet er all brenning av avfall forbudt i Norge. Mange kommuner i Norge har sine egne forskrifter for bålbrenning, men essensen i regelverket er den samme - brenning av søppel er forbudt.

- Dette gjelder også brenning av avfall i småovner, sier Wormdal, som informerer om at det er noen unntak fra bestemmelsene i den lokale forskriften. Følgende brenning er nemlig tillatt:

  • Åpen brenning med kull og rent trevirke på grillinnretninger og utepeiser.
  • Brenning av små mengder papir og avfallstrevirke i vedovn/peis, med unntak av impregnert og behandlet trevirke.
  • Kaffebål, sankthansbål og liknende, bestående av rent trevirke. Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunens brannvesen.
  • Brenning av hogstavfall og lyng etter melding til kommunens brannvesen.
  • Bråtebrenning på innmark som ledd i bekjempelse av flått eller pleie av kulturlandskapet etter melding til kommunens brannvesen.

Giftig røyk

Wormdal henstiller innbyggerne om å følge reglene også for å forhindre helseproblemer for kommunens innbyggere. I tillegg til giftige stoffer kan også røyken gi store utslipp av svevestøv, karbonmonoksid og mange andre organiske forbindelser som kan være til plage og gi helseutfordringer.

- Kos deg gjerne med rent trevirke på bålet i skog og mark, men lever alt annet avfall på gjenvinningsstasjonen, oppfordrer Atle Wormdal.

Her kan du lese forskriften som gjelder i Orkland

Her finner du ytterligere informasjon om hvordan du som innbygger skal forholde deg i forhold til brann sikkerhet og annet relevant regelverk