Da Grøtte barnehage skulle bygge platting for sin nye lavvo oppfylte de alle kriteriene i Orkland kommunes visjon.

Barnehagelærer Torodd Asphjell ler, mens han peker ivrig i retning av barnehagens nye stolthet på det store, grønne utearealet. Sommerkledde unger flokker seg rundt han, mens de ivrigste haler og drar oss bort for å vise fram den nye lavvoen og den flotte plattingen den står på.

Fra ide til handling

Prosjektet startet som alltid med at noen fikk en ide, og fortsatte med det sedvanlige – hvordan skal vi få det til, og hvem skal gjøre jobben? Sammen med kollega Jørgen Krokstad meldte Torodd seg raskt til tjeneste og mente at prosjektet var noe de kunne ta seg av, selv om de måtte innrømme at sag, vater og skrumaskin var noe de strengt tatt hadde lite erfaring med.

– Jeg har aldri vært snekret så mye som en fuglekasse før, men det ble da ikke så verst, ler Torodd.

Penger og kompetanse

Økonomi er alltid et tema når noe skal gjøres. Selv om barnehagen hadde noe midler tilgjengelig, var ikke det nok til å dekke alle kostnadene.

– Vi sendte søknad til sanitetsforeningen, og jammen fikk vi 25 000 kroner i støtte til kjøp av lavvoen. Uten dem intet prosjekt, sier Torodd, som er rask til å legge til at selv om pengene var skaffet stoppet ikke utfordringene der.

Verken «snekker» Torodd eller «snekkerassistent» Jørgen hadde noen som helst erfaring på snekring av platting, verken på prosjektering eller praktisk gjennomføring. Her måtte man søke etter ekstern ekspertise.

Nesten perfekt

Hva gjør man når man har behov for eksperter? Jo, da benytter man seg selvsagt av nettverket sitt.

– Jostein Øyasæter er far i barnehagen. Han hjalp oss slik at vi fikk handlet inn de materialene vi trengte, mens vi fikk kyndig snekkerhjelp av kompis Martin Lund til å lage fundamentet og sikre at plattingen ble i vater, smiler Torodd.

Martin jobber som snekker og stilte opp på kveldstid helt gratis. Han lærte de to ufaglærte snekkerne tips og triks som skal til. Til tross for grundig kunnskapsformidling og et tilsynelatende strålende sluttresultat, spørs det om Martin uten videre ville godkjent absolutt alt arbeidet som fagmessig utført.

– Vi var litt uheldig med noe renskjæring i det ene hjørnet, men der har vi tenkt å snekre en blomsterkasse som skjuler det verste, ler Jørgen, som medgir at han ikke hadde begrep om hvor mange skruer som skal til for å bygge en platting på mange kvadratmeter.

Innfører gode rutiner

I Grøtte barnehage har friluftslivet en helt spesiell plass i hverdagen. Det store uteområdet og skogen bak er som skreddersydd for uteaktiviteter hele året. Det siste året barn er i barnehagen kalles de for skolestartere, noe som inngir en viss status og er noe barna ser fram til å bli kalt. I Grøtte barnehage blir de også med i et eget program i barnehagens utegruppe, der rutinen med å ha med sekk og matpakke blir innført. Dette som et ledd i å forberede dem på det de vil møte når de begynner på skolen.

– Vi får gode tilbakemeldinger fra skolen om at dette er en god rutine som de ser nytten av. Her spiller lavvoen en nøkkelrolle. Klokken åtte hver morgen går vi ut i lavvoen og spiser medbrakt frokost og gjennomfører ulike aktiviteter. En vedfyrt ovn sørger for at den kan benyttes hele året, sier Torodd, som kan skrive under på at dette er morsomme og spennende dager for de eldste barna.

Han skryter av entusiastiske kolleger som har fulgt byggeprosessen med stor interesse og fornøyde foreldre som har kommet med oppmuntrende kommentarer underveis.

Prosjektet i Grøtte barnehage er på mange måter typisk for Orkland. Gode krefter finner hverandre og skaper flotte resultater til glede for fellesskapet - sammen bygger vi Orkland!