John Olav Rye har mange timer bak spakene i gravemaskinen, men nå er det melkebønder i distriktet som får mest nytte av den arbeidsomme karen fra Vasslia.

– Kom inn, kom inn! Dere vil vel ha litt kaffe og litt wienerbrød?

Ann-Karin Larsen og John Olav Rye tar smilende imot når ordfører Oddbjørn Bang kommer på besøk hjemme i huset i lia over Vasslivatnet. Det grå skylaget henger tungt over det vakre landskapet og sommertemperaturen glimrer med sitt fravær denne fredagen tidlig i juli, så det er best å komme seg innendørs.

Høytidelig og folkelig

– Kaffe vil vi ha, men først må vi gjøre unna formalitetene, smiler Bang og lukker høytidelig opp kofferten der han har kommunens flotte ordførerkjede liggende.

Overrekkelse av plakett og gratulasjon som sertifisert Miljøfyrtårn-bedrift blir gjennomført på ordentlig vis, slik det alltid gjøres i Orkland. Det er tradisjon at ordføreren kommer på besøk, og det er det samme om det er en stor bedrift med mange ansatte, eller som i John Olavs tilfelle med kun en person på lønningslista.

Små og store oppdragsgivere

– Det startet vel helt siden jeg var stor nok til å klatre opp i min fars traktorgraver. Siden har gravearbeid og vinterbrøyting vært livet for meg, sier John Olav, som etablerte enkeltmannsforetaket sitt i 1988.

Etter hvert ble det økende oppdragsmengde, og John Olavs tjenester ble etterspurt av både privatpersoner og næringslivsaktører. I mange år hadde han mye kabelgraving for det som tidligere het Orkdal E-verk, og de senere årene har det vært fiberoppdrag for Svorka. I perioder har han også leid seg ut til større entreprenører, blant annet LW Entreprenør på Løkken.

Negativt ble positivt

I en årrekke hadde han også ansvaret for vintervedlikehold av veier både i hjembygda og i Gangåsvassbygda, men ved siste anbudstildeling nådde han ikke opp i konkurransen. Det medførte et betydelig omsetningstap for den lille bedriften, og John Olav valgte å se seg om etter en annen jobb.

– Jeg var så heldig å få napp ganske raskt og i dag har jeg 100 prosent stilling som sjåfør på melkebil for Rindal Bil og Landbrukssenter, en jobb jeg stortrives med.

Jobben går ut på å hente melk på gårder i store deler av regionen. Melkeprodusenter i Orkland, Stadsbygd, Hitra, Frøya, Rindal og Alvdal er blant de som får besøk av John Olav. Men selv om han har heltidsstilling, betyr ikke det at han har lagt gravearbeidet på hylla. Tvert imot.

Ikke på latsida

– Nei da, jeg tar fortsatt på meg småoppdrag og når jeg nå har gjennomført miljøsertifiseringen har jeg skaffet meg et bedre grunnlag for å være med i anbudskonkurranser, sier John Olav som ikke er kjent for å ligge på latsida.

– Ikke akkurat! Nå er det min tur til å passe på at det ikke blir for mye jobb. John Olav er ikke akkurat kjent for å si nei, så nå skal jeg ha et ord med i laget, ler Ann-Karin, og ser bort på en humrende samboer.