Hatt ryddesjau i hagen? Da skal du levere avfallet til nærmeste gjenvinningsstasjon – ikke nærmeste skråning.

Det er grønt og frodig i de aller fleste hager rundt om i Orkland nå. Hagestell, plenklipping og trimming av busker og trær fører med seg hageavfall.

Otto Uthus, prosjektleder for vann og avløp i Orkland kommune, har derfor en innstendig oppfordring til deg:

– Ikke kast hageavfall i skråninger og mæler.

Kan blokkere overvannsrør

Ifølge Uthus har det vært flere tilfeller av hageavfall på avveie på kommunal grunn den siste tida. Ikke bare kan hageavfallet være skadelig for naturen – det kan også gjøre skade på vann og avløp:

– Avfallet kan legge seg foran overvannsrør. Disse kan bli tette som følge av avfallet, som igjen kan føre til oversvømmelse, sier Uthus.

Uthus påpeker at det er registrert hageavfall blant annet i skråningene langs Orklaparken på Orkanger, men at dumping av hageavfall forekommer flere steder i kommunen.

– Langs Orklaparken er det satt opp flere skilt som viser at tømming av hageavfall er forbudt. Men det kan ikke være slik at vi må sette opp skilt overalt, sier han.

Slik håndterer du avfallet

Så hva skal du gjøre med hageplanter, ugress, løv, greiner og kvister som skal kastes? Det kan du levere på din nærmeste gjenvinningsstasjon – eller legge i en egnet kompostkvern, dersom du har.

På nettstedet sortere.no finner du mer informasjon om sortering av hageavfall.