- Når får jeg min vaksine? Det spørsmålet får kommunens koronatelefon på telefon og e-post mange ganger hver dag. I denne oppdateringen får du også de siste vaksinetallene og kanskje svar på spørsmål du har lurt på.

Vi er glade for at mange benytter vår koronatelefon. Der kan du gjøre avtale om testing og få svar på spørsmål om vaksinering. Det kan være litt ventetid en gang imellom. Det tar folk med godt humør, meldes det fra våre medarbeidere. For å forkorte ventetiden på telefonen har vi en liten oppfordring:

Ikke ring koronatelefonen for å spørre om når det er din tur til å få vaksine.

Har du registrert deg for vaksine og fulgt prosedyrene, kan du ta det helt med ro. Da vil du bli innkalt til vaksinering når det er din tur. Har du ennå ikke registrert deg, kan du fortsatt gjøre det på:

Viktig informasjon knyttet til booking og vaksinering

Etter hvert som kommunen mottar vaksinen vil du bli kontaktet i henhold til den nasjonale prioriteringsrekkefølgen. I en SMS får du beskjed om oppmøtested og tidspunkt. Vaksineteamet vårt minner om at folk skal møte presis, men av smittevernhensyn - ikke for tidlig!

Om du opplever tekniske problemer i forbindelse med booking av vaksineringstidspunkt i Helseboka, så oppfordrer vi til at du venter 15 minutt og prøver igjen. Forsøk dette før du tar kontakt med koronatelefonen for bistand.

Vær oppmerksom dersom om du har registrert andre personer for vaksinering i tillegg til deg selv, for eksempel din far. Du vil da få varsel til deg for din far om du har registrert ditt telefonnummer. Hvem vaksinebookingen gjelder for vil fremgå av SMS-en gjennom at initialene til personen som skal vaksineres er oppgitt i meldingen.

Informasjon i mange kanaler

Onsdag og torsdag neste uke vil alle med postkasse i Orkland få en påminnelse om å registrere seg for vaksine. Siden 1. mars har 7091 orklendinger registrert seg. Det utgjør 55,5 prosent av målgruppen. Så langt har vi hovedsakelig benyttet kommunens digitale plattformer og annonsering i lokalavis som informasjonskanaler for å gjøre registreringen kjent. I tillegg har lokalavisa omtalt registreringen i redaksjonelle saker ved flere anledninger. Vi vil takke alle dere som videreformidler informasjonen til slekt og venner og bistår med registrering for dem som trenger hjelp. Dere gjør en flott jobb slik at vi alle sammen snart kan se lysere dager i møte.

Høyrisikogrupper

Vaksineringen foregår nå hovedsakelig i gruppe 4. I den finner vi innbyggere mellom 65 til 74 år og alle mellom 18 til 64 år med sykdommer og tilstander med høy risiko for alvorlig sykdomsforløp ved koronasmitte. Mange ringer koronatelefonen fordi de lurer på hvilke sykdommer dette gjelder.

Helsemyndighetene har definert disse til å være:

  • Organtransplantasjon
  • Immunsvikt
  • Hematologisk kreftsykdom siste fem år
  • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
  • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, cerebral parese og Downs syndrom
  • Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

Ny ukerekord

I uke 14 ble det satt totalt 573 vaksinedoser, noe som er ny ukerekord i Orkland. Vaksinasjonen ble gjennomført på Orkanger, i Meldal og i Lensvik. De fleste av dosene ble satt i løpet av 48 timer. Du kan lese mer om dette her:

Vaksinasjon i uke 15 og de neste ukene

Denne uken fortsetter vi med vaksinasjon av gruppe 4 og utvalgt helsepersonell. Vi er lovet 106 hetteglass med Pfizer/BioNTech, noe som etter planen vil gi 636 vaksiner, altså en liten forbedring av rekorden fra uka før. I uke 16 skal det komme vaksine tilsvarende 570 doser, og håpet er at vi kan få leveranse på omtrent samme nivå i uke 17.

Om statistikken

Innholdet i vår statistikk er basert på reelle tall per fredag i uken før. Det vil derfor kunne være avvik i forhold til Folkehelseinstituttets (FHI) statistikk som oppdateres daglig. Når det gjelder tidspunkt for planlagt gjennomføring, er dette basert på kjent informasjon om når vaksine er tilgjengelig i Orkland. Vi må ta forbehold om raske endringer i forhold til leveranse, noe som kan ha innvirkning på tidsplanen.

Vaksineringer i uke 14

Totalt antall satte vaksinedoser: 4292
1. dose: 2949
2. dose: 1343
Antall innbyggere: 18 217
%-vaksinert 1. dose: 16,2
%-vaksinert 2. dose: 7,4

Tall fordelt på prioriterte grupper per uke 14

Nasjonal prioriteringsrekkefølge

1. Beboere i sykehjem
1. dose: 162
2. dose: 162
Status: Ferdig

2. Alder 85+
1. dose: 430
2. dose: 414
Flere i denne gruppen har tidligere takket nei til vaksine. I ettertid har de ombestemt seg og takket ja. Derfor er tallene noe stigende i forhold til tidligere uketall.

Utvalgte helsepersonell
1. dose: 552
2. dose: 187
Status: Pågår

3. Alder 75-84 år
1. dose: 1095
2. dose: 580
Status: Pågår

4. Alder 65-74, samt personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp
1. dose: 710
2.dose: 0
Status: Pågår

Gruppe 5 til 9 innarbeides i statistikken så snart disse blir aktuelle for vaksinering.

Ofte stilte spørsmål

Vi har samlet opp en del spørsmål som innbyggerne stiller til koronatelefonen – med svarene de gir. Kanskje lurer du på noe av det samme?

- Jeg ønsker å registrere meg på venteliste for vaksinering, slik at jeg kan komme på kort varsel hvis noen ikke møter opp til timen. Kan jeg det?

- Vi opererer ikke med venteliste på vaksinering. Dersom noen blir forhindret fra å møte vil vaksineteamet raskt kunne kontakte personer som er i den prioriteringsgruppa som er aktuell og som dermed er først i køen. Vaksineringen må skje svært hurtig når den er klargjort og vi vil helst unngå at de verdifulle dråpene går til spille. Da får vi utnyttet alle dosene og det er bra for oss alle.

- Jeg vil ikke ha vaksine fra Astra Zeneca. Da vil jeg heller vente. Hvordan skal jeg forholde meg?

- Folkehelseinstituttet har valgt å stanse vaksinering med Astra Zeneca-vaksinen foreløpig til 15. april. Hva som skjer etter den datoen vet vi ikke. I Orkland vaksineres det per i dag med Pfizer BioNTech. Du har selvsagt krav på å vite hvilken vaksine som blir satt på deg.

- Jeg har fått en SMS om å bestille time til vaksinering, men jeg får det ikke til. Kan dere hjelpe meg?

- Klart det! Vi hjelper deg med å legge inn timene i den digitale løsningen.

- Jeg har fått SMS om å bestille time til vaksinering, men fikk det ikke til. Jeg kom ikke gjennom på koronatelefonen i går og ønsker å få time så raskt som mulig. Hva gjør jeg?

- Vi hjelper deg med registreringen. Om det er fullbooket for vaksinering i dag, vil du få tilbud igjen ganske snart. Husk å ta telefonen, selv om det ringer fra et ukjent nummer. Det kan være fra vaksineteamet som ringer for å gi deg tilbud. Det hender at folk må melde avbud, og da blir det ledig tidspunkt.

- Jeg har fått SMS om å bestille time til vaksinering, men kan av ulike årsaker ikke ta imot tilbudet nå. Hva skal jeg gjøre?

- Det går bra. Vi gir beskjed til vaksineteamet og du vil bli innkalt senere.

- Jeg har nettopp mottatt SMS om at jeg kan bestille time til vaksinering. Kan jeg møte opp dersom jeg er forkjølet?

- Nei. Du kan ikke møte til vaksinering hvis du er forkjølet. Du må være frisk. Dette gjelder selvsagt ikke om du har en av de kroniske lidelsene som er årsaken til at du kalles inn. Da møter du, men ikke hvis du er forkjølet! OK?

- Jeg er ikke i høyrisikogruppa eller i de høyeste aldersgruppene. Jeg har fått SMS om at jeg kan bestille time til vaksinering. Hvorfor? Jeg ønsker ikke å ta plassen fra noen som trenger det mer. Jeg vil vente på min tur.

- Du har fått SMS på bakgrunn av de opplysningene du har lagt inn da du registrerte deg for vaksinering. Svarene du har gitt kan ha gjort at du har blitt plassert i risikogruppa. Vi har ikke mulighet til å sjekke helseopplysningene du har lagt inn på grunn av personvernet. Registreringssystemet er basert på tillit. Kan du ha svart feil på noen spørsmål? Hvis du ønsker det kan vi stille noen spørsmål for å avklare om du kanskje ikke er i risikogruppe likevel? Hvis du ikke er det, gir vi beskjed til vaksineteamet.

- Jeg ser i avisa og på Facebook at de nå kaller inn risikogrupper 18-64 år, samt aldersgruppen 65-74 år. Jeg er 45. Når er det min tur?

- Akkurat tidspunktet kan vi ikke svare på. Det er avhengig av tilgangen på vaksine. Vi kan gjerne gå gjennom rekkefølgen på de ulike prioriteringsgruppene som myndighetene har bestemt. Dersom du mener at du tilhører noen av risikogruppene og ikke har fått innkalling, gir vi vaksineteamet beskjed. Kommunen har kapasitet til å håndtere alle scenario for vaksiner. Vi har stor kapasitet!

- Jeg er 69 år. Naboen min, som bare er ungdommen på 64, fikk vaksine i går. Hvorfor kommer han før meg?

- Aldersgruppen 65-74 vaksineres nå forløpende. Det kan være ulike årsaker til en på 64 får vaksine før deg, men det er nok like før det er din tur. Alle i denne aldersgruppa prioriteres nå framover. Du har husket å registrere deg? Hvis ikke, kan vi gjerne hjelpe deg med det.

- Jeg registrerte meg digitalt, men jeg er litt usikker på om jeg fikk det til. Kan dere sjekke?

- Det kan vi sjekke. Hvis vi ikke finner deg, kan vi hjelpe deg med registreringen.

Har du spørsmål angående korona og vaksinasjon? Det er bare å ringe oss på koronatelefon 900 31 260. Telefontjenesten er åpen mandag til lørdag fra klokken 10:00 til 14:00.

Takk for at du bidrar!


orkland.kommune.no/korona