I går kveld ble det påvist tre nye positive hurtigtester i Orkland. Det er tre familiemedlemmer av allerede kjent smittet person som nå har testet positivt. Det er rutinemessig sendt inn PCR-prøver til analyse og vi forventer bekreftelse i løpet av dagen. En barnehage og en skole er berørt.

En av de smittede er fullvaksinert, og er dermed den første i Orkland som har fått konstatert covid-19 til tross for å ha fått vaksine. Det er antydet at cirka 10 prosent av alle som blir fullvaksinert allikevel er disponert for å bli smittet, så det er forventet at dette skjer i Orkland også.  Den fullvaksinerte har kjente symptomer på sykdommen, mens de to øvrige smittede er symptomfrie.

I forbindelse med disse smittetilfellene er både barn og voksne i en kohort på Mølnbukt barnehage og alle klasser ved Lysheim skole kategorisert som nærkontakter. Samtlige er blitt kontaktet og vil bli testet i dag.  I tillegg er arbeidskolleger av den fullvaksinerte med påvist smitte satt i karantene.

Dette tilfellet er en viktig påminnelse til oss alle om at vi, til tross for vaksinering, fortsatt må overholde de grunnleggende smittevernreglene, både når det gjelder hygiene, avstandsbegrensning og å redusere antall nærkontakter.


orkland. kommune.no/korona