Oppdatering mandag 24. mai klokken 22:30: Denne pinsehelga er det sikkert mange som vil huske. På få dager har vi i Orkland opplevd det som mange andre kommuner har fått prøve seg på det siste året – et større utbrudd av korona. Et tyvetalls orklendinger har fått beskjed om at de har testet positivt, langt flere har fått beskjed om at de havner i smittekarantene og ventekarantene. Realitetene har rykket nærmere, men kommunen har kontroll og god oversikt over situasjonen – mye takket være ansvarsfulle, tålmodige og samarbeidsvillige innbyggere.

I løpet andre pinsedag har vi fått bekreftet to nye smittetilfeller. Det betyr at kommunen nå har totalt 101 personer som har smittet positivt for korona siden starten. I tillegg har en person i dag testet positivt på hurtigtest, noe vi velger å behandle som et positivt tilfelle og iverksetter nødvendige tiltak. En av våre smittede er innlagt på sykehus.

Nytt tilfelle i samme utbrudd

En av dem som fikk påvist smitte i dag, en mann i 20-årene, var allerede i smittekarantene. Han tilhører det andre større utbruddet vi har hatt i det siste, som så langt har avdekket 23 positive tilfeller. Vedkommende følges opp av kommunen i hjemmet. Med bakgrunn i denne positive prøven ble flere personer omdefinert fra å være i ventekarantene til smittekarantene.

Nytt tilfelle uten tilknytning til de øvrige

Det andre positive tilfellet gjelder også en mann i 20-årene. Vedkommende kan ikke knyttes til noen av de tidligere utbruddene i Orkland. En av hans nærkontakter har avlagt positiv hurtigtest. Kommunen jobber nå med kartlegging og intervjuer for å finne fram til opprinnelsen på denne smitten. Så langt har kartleggingen vist at smitten rammer en av våre største industribedrifter, Isfjord Norway på Grønøra. Vi har svært god dialog med bedriften som bistår kommunen på en utmerket måte. Åtte ansatte fra bedriften settes i smittekarantene. I tillegg testes ytterligere åtte personer.

Noen inn og andre ut av karantene

Med bakgrunn i de siste tilfellene settes 7. trinn ved Grøtte skole og 3 STB ved Orkdal vidaregåande skole i ventekarantene. Prøvene som ble tatt av berørte ved Evjen barnehage var alle negative. Det betyr at ventekarantenen er opphevet. Fortsatt er to ansatte i smittekarantene. I løpet av dagen har mange fått negative svar på sine tester og flere er nå ute av sin ventekarantene. Vi venter fortsatt på over 100 prøvesvar fra laboratoriet. I løpet av dagen er det tatt cirka 150 nye prøver.

Oppsummering av smittestatus akkurat nå

I det første utbruddet, som ble oppdaget 16. mai, har i alt 13 personer testet positivt. Ingen flere positive prøver som er påvist de siste dagene kan knyttes til dette utbruddet. Det siste utbruddet, oppdaget 21. mai, har så langt resultert i 23 smittede. I dette tilfellet kan vi ikke utelukke flere tilfeller. I tillegg til disse to utbruddene kommer tilfellet som involverer Isfjord Norway.

Besøkte butikker

Kartleggingsarbeidet har vist at en av de som har fått påvist smitte har vært innom følgende steder:

  • Rema 1000 OTI 22. mai 11:15 - 11:30
  • Big Bite OTI 22. mai 11:30 - 13:00
  • Amfi Orkanger 22. mai på butikkene: Normal, Mega, H&M 13:00 - 15:00
  • Coop Extra Orkanger 22. mai 15:00 - 15:30

Har du vært innom en av disse butikkene i angitt tidsrom ønsker vi at du er observant på symptomer. Får du symptomer skal du holde deg hjemme og bestille deg test. Er du i tvil – da tar du en test!

De siste dagene har vist at koronaviruset er her. Vi minner om smittevernreglene som vi alle er blitt så kjent med – følg dem!

Takk for at du bidrar!

Informasjon om de ulike karantenetypene

Karantene og isolasjon ved koronavirus

Slik bestiller du koronatest

Vår koronatelefon 900 31 260 holder åpent 10:00 - 14:00 mandag til lørdag.

Varebestilling

Vi har den siste tida hatt tilbud om handling i butikk for de som er i karantene og som ikke har noen til å handle for seg. Åpningstid tirsdag - fredag denne uken 10:00 - 17:00.

Du bestiller her:

E-post: varebestilling@orkland.kommune.no

Eller på telefon 948 63 670 NB! Dette telefonnummeret benyttes kun til dette formålet.

Tidligere saker i tilknytning til dette utbruddet:


orkland.kommune.no/korona