Etter en rolig dag på smittefronten i går, fikk vi i dag konstatert åtte nye tilfeller. Tre av disse har bekreftet tilknytning til det store utbruddet vi har hatt i en uke nå. De tre befant seg i karantene. De øvrige fem må vi kartlegge nærmere for å få full oversikt. I dag tar vi også med noen av de mest stilte spørsmålene koronatelefonen har fått de siste dagene.

Blant de uavklarte tilfellene er det en husholdning på fire personer. Det siste tilfellet er et enkelttilfelle. Intervjuer og kartlegging pågår for å avdekke smittevei og nærkontakter. 14 personer er satt i karantene. Totalt i det store utbruddet kan vi nå bekrefte 57 tilfeller. Med de siste åtte tilfellene er det totale antall smittede i Orkland nå kommet opp i 194. De siste positive tilfellene fordeler seg slik i alder:

  • 0-10 år 3 personer
  • 10-20 år 3 personer
  • 30-40 år 1 person
  • 40-50 år 1 person

Venter flere positive svar

Vi har fått bekreftet at 18 personer fra 20 husholdninger er smittet av alfa-mutanten, det som tidligere ble omtalt som den britiske varianten av viruset. I løpet av dagen har vi tatt cirka 130 nye prøver. Vi mangler svar på 20 prøver tatt i går. De neste dagene er det mange som tar dag-7-prøver. Vi må ikke bli overrasket dersom det kommer flere positive svar på disse.

En av de nye smittede har vært innom lensmannskontoret på Orkanger torsdag 1. juli i tidsrommet 10:00-10:45. Var du på venterommet i samme tidsrom? Da ønsker vi at du følger med på symptomer og bestiller deg test.

Spørsmål & svar fra koronatelefonen

Vår koronatelefon, 900 31 260, får mange henvendelser om ulike tema. Vi forsøker så godt vi kan å svare på de fleste spørsmål. De siste dagene har det vært en del reiserelaterte spørsmål. Vi tar her med noen av de mest stilte:

Spørsmål: Jeg skal reise til utlandet. Hva gjelder med tanke på innreise i et annet land? Jeg tenker da blant annet på testing og attest.

Svar: Her er det stadig endringer, og det som var gjeldende i forrige uke, trenger ikke være det som gjelder denne uka eller neste uke. Her må du selv søke informasjon om det landet du skal besøke. Helsenorge har en side på nett som stadig oppdaterer siste nytt. Den finner du her:

Reiser til og fra utlandet

Spørsmål: Landet vi skal reise på ferie til krever negativ test ved innreise. Kan vi teste oss ved kommunens teststasjon?

Svar: Slik situasjonen er nå i Orkland, vil vi ikke prioritere testing for de som skal reise. Det finnes private aktører i markedet som utfører slike tester mot betaling.

Spørsmål: Jeg har fått påvist covid-19 og trenger en attest til forsikringsselskapet som jeg kan bruke til avbestilling av ferien, både reise- og hotellutgifter. Hvor henvender jeg meg?

Svar: Dette spørsmålet må du rette til din fastlege.

Spørsmål: Jeg har blitt satt i karantene og trenger en attest til forsikringsselskapet for å kunne bruke til avbestilling av ferien. Jeg har bestilt både reise og hotell og håper å få dette dekket. Hvem kan hjelpe meg med det?

Svar: Dette spørsmålet må du rette til din fastlege.

Jeg har funnet koronasertifikatet mitt på nett. Hva gjelder for bruk av dette i de enkelte land? Hva med ulike typer arrangement? Hva gjelder etter en dose og hva gjelder etter dose to?

Svar: Vi må be om forståelse for at vi ikke kan svare detaljert til hver enkelt på slike typer spørsmål. Her må du selv søke informasjon. Her har Helsenorge en god informasjonsside på nett. Den finner du her:

Koronasertifikat

Ikke glem det grunnleggende

Den pågående smittesituasjonen i vår kommune har nok blitt en liten vekker for oss alle. Det har nok kanskje sneket seg inn en liten tendens til at vi har slappet av litt for mye og glemt gjeldende smittevernregler. Selv om risikogruppene og de eldste blant oss er vaksinert, er det svært viktig at vi fortsatt følger nasjonale regler. Unge mennesker kan også bli svært syke av covid-19-viruset, og vi kan ikke utelukke plagsomme ettervirkninger eller senskader av sykdommen. Derfor er det i alles interesse at vi begrenser smittespredningen.

Følg reglene og ta vare på hverandre – takk for at du bidrar!


orkland. kommune.no/korona