Aktivitet

Eldre som spiller spill

All aktivitet er god aktivitet, enten i form av fysisk aktivitet eller sosial og kulturell aktivitet. Det viktigste er at du gjør noe som er meningsfylt for deg. I Orkland kommune er det lagt til rette for et bredt spenn av aktivitet. I tillegg er det også mye digitale alternativer.

Engasjer deg

Har du tid og lyst til å bidra? Som senior sitter du på verdifull erfaring og trygghet som mange i lokalsamfunnet vil sette pris på. Frivillighet gir fellesskap, mening og nye bekjentskaper. Du har fortsatt mye å gi – og det er aldri for sent å bli med.

Ta vare på hjernen - og livskvaliteten

Å stimulere hjernen jevnlig er gunstig for dens helse. Ved å utfordre hukommelsen, skjerpe oppmerksomheten og styrke evnen til problemløsning, kan man bidra til en positiv utvikling.

Konseptet Hverdagsglede tar for seg fem kunnskapsbaserte grep for god livskvalitet alle kan gjøre for å fremme livskvalitet, uavhengig av alder og livssituasjon. Grepene handler om: Å være oppmerksom (til stede), å være aktiv, fortsette å lære, å knytte bånd og å gi.

Fysisk aktivitet

Alle voksne og eldre bør være i regelmessig fysisk aktivitet. Dette hjelper med å forebygge plager og bidrar til god fysisk og psykisk helse, økt livskvalitet og mer overskudd i hverdagen. Du trenger ikke å trene hardt for å få bedre helse – finn en aktivitet du liker, og husk at små grep i hverdagen kan ha stor betydning!

Hvor mye aktivitet er anbefalt?

Det anbefales at voksne og eldre er fysisk aktive i minst:

  • 150-300 minutter per uke med moderat intensitet (f.eks. rask gange), eller
  • 75-150 minutter per uke med høy intensitet (f.eks. jogging).

Styrke- og balansetrening er særlig viktig for å opprettholde fysisk funksjon og forebygge fall blant voksne og eldre. En av tre eldre over 65 år faller hvert år. Fallforebyggende trening er det enkelttiltaket som er mest effektivt for å forebygge fall blant hjemmeboende eldre.

Husk, all fysisk aktivitet teller! Litt er bedre enn ingenting, og det er aldri for sent å komme i gang.

Sterk og stødig er treningsgrupper spesielt tilpasset seniorer for å fremme god fysisk form og bidra til sosial deltakelse.

Treningsgruppene ledes av frivillige instruktører som får veiledning av sertifiserte fysioterapeuter innen sterk og stødig. Instruktørene veileder deltakerne gjennom gode, funksjonelle øvelser for hele kroppen, med særlig fokus på balanse og styrketrening for beina.

Per 1.januar 2024 er Sterk og stødig etablert i cirka 120 norske kommuner, med over 600 frivillige instruktører og mer enn 7500 deltakere. I Orkland feiret vi 10-årsjubileum Lenke til et annet nettsted. i 2021, og vi har nå 12 aktive sterk og stødig-grupper spredt over hele kommunen.

Du kan lese mer om sterk og stødig-modellen på Nasjonalt senter for aldring og helse Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu..

Gruppene og treningstider:

Sted

Dag

Tidspunkt

Svorkmo, Kårstuggu

mandag

09:45-10:45

Orkanger, Folkehelsesenteret

mandag

11:00 - 12:00

Lensvik, Lensvik flerbrukshus

mandag

14:15 - 15:15

Fannrem, trimrommet på Gartnerløkka

tirsdag

09:30-10:30 og 11:00-12:00

Orkanger, Aktivitetshuset pensjonistsenter

onsdag

09:30-10:30 og 11:00-12:00

Løkken, Pensjonisten

onsdag

10:00-11:00

Orkanger, Folkehelsesenteret

torsdag

10:00-11:00 og 11:20-12:20

Meldal, Samfunnshuset

torsdag

10:00-11:00

Krokstadøra, gymsalen på Aa skole

torsdag

10:30-11:30

Med forbehold om endringer.

Praktisk informasjon

Deltakerne betaler 450 kr for klippekort (15 klipp) som kan kjøpes direkte fra instruktøren på gruppene. Vi tilbyr også to gratis prøvetimer, slik at du kan teste ut treningen før du bestemmer deg.

Vil du bli treningsinstruktør?

Er du en positiv og inkluderende person som liker fysisk aktivitet?
Bli en del av Sterk og stødig, og bidra til å styrke seniorers helse og velvære!

Vi søker flere frivillige som har lyst til å lede treningsgrupper for seniorer. Du trenger ingen tidligere erfaring med å lede grupper – vi gir deg all opplæringen du trenger! Gruppene gjennomføres en gang i uken på dagtid, og vi følger omtrent skoleåret. Som instruktør får du ansvar for en gruppe, enten alene eller sammen med en annen frivillig.

Dette tilbyr vi:

  • Tre dagers instruktørkurs og sertifisering ledet av fysioterapeut.
  • Jevnlig oppfølging og veiledning av fysioterapeut
  • Førstehjelpskurs
  • Muligheten til å bidra som fast instruktør eller vikar
  • Ordning for honorar

 

Nysgjerrig? Ta kontakt med oss for mer informasjon

  • Friskliv og rehabilitering 94 82 34 20 Telefonen er til tider ubetjent grunnet avtaler og behandling

Balansegruppen er en behandlingsgruppe med fokus på styrke- og balansetrening. Gruppen er for seniorer 65 år+ med oppfølging av fysioterapitjenesten i Orkland kommune.

Gruppen ledes av fysioterapeut som veileder deltakerne gjennom gode, funksjonelle øvelser med fokus på å opprettholde balanse, smidighet, styrke og for å forebygge fall.

Opplever du utfordringer med balansen? Ta kontakt med oss for mer informasjon

Sted

Dag

Tidspunkt

Meldal, Samfunnshuset

Tirsdag

12:00-12:45

Fannrem, trimrommet på Gartnerløkka

Onsdag

11:00-12:00

Meldal, Samfunnshuset

Fredag

12:00-12.45

Orkanger, Folkehelsesenteret 4.etg

Fredag

12:00-13:00

Sist oppdatert

Publisert av