Orkland kommune har til enhver tid elever som av ulike grunner har rett til skoleskyss. Kommunen ønsker å informere innbyggerne om regelverk og rutiner knyttet til skoleskyss. Reglene for skoleskyss gjelder fra 1. august 2022. Reglene gis ikke tilbakevirkende kraft.

Når har en elev rett til skoleskyss?

En elev har rett til gratis skoleskyss når eleven

  • går i 1. trinn og har over 2 km lang skolevei
  • går i 2.-10. trinn og har over 4 km lang skolevei
  • har delt bosted og innfrir avstandskravet
  • har varig eller midlertidig funksjonshemming
  • har særlig farlig eller vanskelig vei til skolen

Hvem har ansvaret for skoleskyss?

Ansvaret for skoleskyss er delt mellom kommunen og fylkeskommunen, alt etter hvilket grunnlag det innvilges skyss etter.

Fylkeskommunen har ansvaret for skoleskyss til elever med lang skolevei, delt bosted, samt varig eller midlertidig funksjonshemming.

Kommunen har ansvaret for skoleskyss til elever som har særlig farlig eller vanskelig skolevei, men som ikke innfrir avstandskravet.

Skysselskapet AtB har ansvaret for den daglige organiseringen og utførelsen av skyssen.

Hvordan finne ut om eleven har rett til skoleskyss?

For å finne ut om eleven kan ha rett til skoleskyss på grunn av lang skolevei, kan du bruke

Hvordan søker du om skoleskyss?

Lang skolevei

Elever som oppfyller avstandskravet, kan søke om skoleskyss på grunn av lang skolevei ved å bruke søknadsskjema.

Søknadsskjemaet leveres/sendes til skolen

Skoleskyss innvilges i utgangspunktet for ett år om gangen. Dersom det ikke skjer endringer i elevens bosted, vil det imidlertid ikke være nødvendig å levere søknadsskjema hvert år. Saksbehandlingen forenkles ved at elevens busskort aktiveres av skolen ved nytt skoleår. Her er det imidlertid viktig å være oppmerksom på at avstandskravet øker fra 2 til 4 km fra 1. til 2. trinn. Dersom eleven endrer bosted, må det leveres ny søknad.

Særlig farlig eller vanskelig skolevei

Det er kommunen som behandler søknaden og avgjør om skoleveien er særlig farlig eller vanskelig. Om veien er særlig farlig eller vanskelig skal vurderes både opp mot den enkelte eleven og veien i seg selv. Skoleskyss på grunn av særlig farlig eller vanskelig skolevei innvilges for ett år om gangen. Retten til skyss kan falle bort dersom forhold ved veien og/eller eleven endrer seg, for eksempler ved at eleven blir eldre eller at trafikkforholdene bedrer seg.

Delt bosted

Elever som har delt bosted kan få dekket skoleskyss om avstandskrav innfris. I tillegg til ordinært søknadsskjema om skyss på grunn av avstand, skal skjema for registrering av botidsfordeling ligge ved søknaden.

Alternativt kan det legges ved en samværsavtale som viser en fast og forutsigbar plan. Ved endringer i samvær og adresse må det leveres ny søknad.

Varig eller midlertidig funkskjonshemming, skade eller sykdom

I tillegg til det ordinære søknadsskjemaet for skoleskyss, må det legges ved legeerklæring. Fylkeskommunen har utarbeidet mal for legeerklæring som gjerne kan brukes: