Orkland har ikke hatt nye smittetilfeller siden søndag 30. mai. Vi vil berømme innbyggerne for ansvarlighet i en krevende periode. Det er fortsatt grunn til å være observant på symptomer og ikke nøl med å bestille deg test.

Vi har hatt som policy under hele pandemien å informere innbyggerne når vi mener det er nødvendig. For tiden er det rolig på smittefronten, men vi ønsker likevel å gi en statusoppdatering over situasjonen per fredag 4. juni.

Smitteutbruddene

Det første større utbruddet fra 17.mai-helgen er over. Vi fikk raskt god oversikt over situasjonen og fikk stanset smittespredningen relativt hurtig. Samtlige 13 personer som fikk påvist smitte er nå friskmeldt. Vi har hatt ett tilfelle der en person har vært smittet med den indiske mutasjonen. Vedkommende har ikke smittet noen andre, og er nå friskmeldt. Opprinnelsen til smitten har vi sporet tilbake til en annen kommune.

Vårt største utbrudd, fra pinsehelga, er ennå ikke helt over. Så langt er 30 personer smittet i denne cellen. Riktignok er flere av dem nå friskmeldt, men vi kan ikke utelukke at flere i samme husholdning som de smittede også kan bli syke. Disse personene sitter isolert og utgjør dermed ingen smitterisiko for øvrig befolkning.

Den siste smittecellen, som bestod av fire positive tilfeller, er i praksis over. Det er ikke påvist flere smittede tilknyttet denne cellen.

Ikke nøl med å teste deg

Vi vil benytte anledningen til å gi honnør til befolkningen. Dere er svært flinke til å bestille test ved mistanke om sykdom. Dette er en svært viktig faktor, som gjør vår jobb enklere. De siste tre ukene har vi tatt cirka 1 900 prøver, noe som tilsvarer i overkant av 10 prosent av befolkningen.

Situasjonen i Orkland er oversiktlig. Vi er over en smittetopp og på vei ned. Det er imidlertid verdt å merke seg hvor lite som skal til for at vi blir rammet på nytt. Smitten stopper ikke ved kommunegrensene. Derfor ønsker vi at du kontakter oss for testing dersom noen du kjenner og har hatt kontakt med fra andre kommuner er smittet. Dette gjelder selv om du ikke er blitt kontaktet av smittesporingsteamet fra denne kommunen. På den måten kan vi raskt kartlegge og utelukke eventuell smitte. Tidsfaktoren er nøkkelen til god smittesporing og redusert smittespredning.

Følg lokale anbefalinger

Situasjonen i Trøndelag er fortsatt ikke under kontroll. Derfor opprettholder vi våre lokale anbefalinger ut neste uke. De kan du lese her:

Vi minner om vår koronatelefon 900 31 260, som er åpen mandag til fredag i tidsrommet 10:00 – 14:00.

Nyt en velfortjent helg i egen kommune – og takk for at du bidrar!